Michael Trommelen

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Mechie Trommelen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Mechie Trommelen
Collectie Jan de Haan.
Collectie Jan de Haan.
Persoonsgegevens
Naam Michael Trommelen
Geboren Waalwijk, 13-08-1918
Overleden Waalwijk, 21-10-1994
Burgerlijke staat gehuwd met Adriana Maria Pullens
Overige gegevens
Beroep(en) Slager.

Michael (Mechie) Trommelen, (Waalwijk, 13 augustus 1918 – Waalwijk, 21 oktober 1994) was een zoon van koopman Josephus Trommelen en Helena Jansen. Hij was slager van beroep en oprichter van de EmTé-supermarkten.

Begin 1948 namen Mechie en zijn echtgenote Adriana Maria (Sjaan) Pullens de slagerij van de familie Adr. van den Broek-Hoefnagels aan de Stationsstraat 158 over en verplaatsten de zaak enkele maanden later naar Hoekeinde 41. De nieuwe winkel werd geopend op 24 juli 1948.

Aan het Raadhuisplein in Drunen liet Trommelen in 1964 een tweede winkel bouwen. Geïnspireerd door enkele kruideniers die inmiddels in hun zaak ook vlees verkochten, besloot hij van de nieuwe vestiging geen slagerij maar een supermarkt te maken, die hij de naam EmTé gaf, naar zijn eigen initialen. De eerste EmTé-supermarkt werd geopend op 4 maart 1965.

Omdat de slagerij aan het Hoekeinde al jaren te klein was en hij in een verbouwing geen oplossing zag voor zijn ruimteprobleem, zocht Mechie Trommelen ook in Waalwijk naar een geschikte locatie voor een nieuw pand. Toen hij er lucht van kreeg dat Van Berkel per 31 juli 1966 zou stoppen met de exploitatie van zijn café en de bijbehorende Luxor-bioscoop, op de hoek van de Grotestraat en de Putstraat, was de zaak dan ook snel beklonken.

Na uitvoerig overleg met de gemeente, werd echter vervolgens besloten het Luxor-perceel te ruilen tegen het aan de overzijde, aan de oostzijde van de Putstraat, gelegen grotendeels braakliggend terrein. Trommelen kon daar een ‘enorme supermarkt’ bouwen met een groot parkeerterrein en een service-station en de gemeente werd door deze transactie in staat gesteld het bijzonder onoverzichtelijke kruispunt Grotestraat-Putstraat te reconstrueren.
De nieuwe supermarkt werd op 9 september 1969 geopend door H. Reimer, directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken.
Samen met zijn drie zonen en zijn schoonzoon, bouwde Mechie Trommelen in de daaropvolgende jaren het familiebedrijf uit tot een keten met 12 winkels.

Mechie Trommelen overleed te Waalwijk op 21 oktober 1994. Zijn naam leeft voort in de supermarkten die zijn initialen dragen en binnenkort ook in de Mechie Trommelenweg die aangelegd wordt op Bedrijventerrein Haven Acht.

Afbeeldingen

Appendix

Bronnen


  • De Echo van het Zuiden, 29 juli 1948, 5 maart 1965, 20 mei 1966, 19 februari 1968 en 11 september 1969.
  • Brabants Dagblad, 10 december 2014.
  • Website Historie EmTé
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen