Maycrete-woningen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Maycrete-woning aan de Meerdijk 2A (GAW, fotonr. 70180)

Aan de Meerdijk 2A in Waalwijk staat een wel heel bijzonder huis. Een huis met een verhaal. Het is een laatste erfenis van de noodwoningen die vlak na de bevrijding in Waalwijk en Besoijen geplaatst werden. Deze zogenoemde Maycrete-woningen (de naam is ontstaan uit de naam van de architect, Bernard Maybeck, en het Engelse woord voor beton, concrete) waren van Engelse makelij. Prefab, wat zoveel wil zeggen als dat het eigenlijk bouwpakketten waren. Eenvoudig en snel te plaatsen.

Van de 36 Maycrete-noodwoningen die Waalwijk in 1946 kreeg toegewezen, werden er in het daarop volgende jaar 28 geplaatst aan de Dr. Ringersstraat, naar hem vernoemd omdat deze voormalige minister na de oorlog de woningbouw zo sterk had gestimuleerd. De eerste woningen werden in augustus 1947 betrokken.

De bedoeling was dat de betonnen woningen maar een korte tijd dienst zouden doen. Daarom is het zo uitzonderlijk dat één zo'n dubbelwoning bij de sloop in 1969 (!) overgeplaatst werd naar de Meerdijk.

De overige 8 woningen werden gebouwd aan de Korte Driessen en zijn gesloopt in 1952.

Maycrete-woningen zijn vooral gebouwd in Brabant, Gelderland en Zeeland. In diverse plaatsen zijn nog Maycrete-woningen te vinden. In enkele gemeenten hebben deze woningen de status monument verkregen. Het huis in Waalwijk is nu keurig opgeknapt en hoewel het niet als zodanig op de monumentenlijst is geplaatst, verdient het toch zeker tot in lengte van jaren met respect bewaard te blijven. En dat voor een pand dat in eerste instantie bedoeld was voor een periode van slechts 15 jaar.

Appendix


Bronnen

  • Ton de Groot, 'Waalwijk: Stad in ontwikkeling' in: Frans Vercauteren ed., Wonen in Waalwijk, van lint tot landgoed (Waalwijk 2003) 39.
  • Gemeentearchief Waalwijk, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv.nr. 70, Straatnaamgeving en huisnummering 1927-1962, brief d.d. 25 juli 1947.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen