Martinus Didden

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Den Did
Foto uit De Echo van het Zuiden, 29 juni 1929
Foto uit De Echo van het Zuiden, 29 juni 1929
Persoonsgegevens
Naam Martinus Didden
Geboren Loon op Zand, 03-01-1869
Overleden Zaltbommel, 13-12-1947
Burgerlijke staat Gehuwd met Nicolasina Beerens en Johanna C. van Rijn
Overige gegevens
Beroep(en) Agent van politie

Martinus Didden (Loon op Zand, 3 januari 1869 – Zaltbommel, 13 december 1947) was een zoon van Gerardus Didden en Francisca Moonen. Hij was aanvankelijk leerlooiersknecht van beroep en werd later agent van politie. Iedereen kende hem als ‘den Did.’

Na zijn huwelijk met Nicolasina Beerens (1868-1928) op 10 oktober 1894 vestigde Martinus Didden zich in Waalwijk, waar hij werkte als leerlooiersknecht tot burgemeester De van der Schueren hem per 1 juli 1904 benoemde tot ‘agent van politie voor de dag- en nachtdienst.’ In 1912 werd hij nog aangesteld als onbezoldigd rijksveldwachter en later als marktgaarder.

De krant haalde ‘den Did’ bijvoorbeeld met zijn ‘under-cover’-actie in 1911, toen hij, speciaal voor de gelegenheid in burger gekleed, op de Waalwijkse markt een regionaal gezochte marktdief in de kraag greep en in 1921, toen hij, notabene op een feestavond van de politiebond, een met een mes gewapende indringer overmeesterde en snel wist af te voeren naar de politiecel in de voormalige marechausseekazerne.

Nadat zijn echtgenote hem op 5 maart 1928 ontvallen was, vierde Martinus Didden op 1 juli 1929 zijn zilveren jubileum als politie-agent. Burgemeester Moonen bestempelde hem bij die gelegenheid als ‘een eerlijk en trouw politieman, joviaal collega, prettig in de omgang, met de nodige plooibaarheid, kortom: een sieraad voor het corps.

Op 31 december 1931 hertrouwde Didden in Eindhoven met Johanna C. van Rijn (1875-1948). Hij woonde inmiddels in de St. Crispijnstraat 100. Na 30 jaar trouwe dienst kreeg ‘den Did’ per 1 juli 1934 eervol ontslag. Bij die gelegenheid publiceerde De Echo van het Zuiden het volgende artikel:

Het Waalwijkse politiecorps heeft zijn oudste dienaar verloren. Agent Didden, beter bekend als ‘den Did,’ is met ingang van 1 juli met pensioen gegaan en met hem ziet Waalwijk wel zijn meest gemoedelijke en tevens zeer geziene politieman verdwijnen. ‘Den Did’ was een echte agent van den ouden stempel. Heel vriendschappelijk in zijn doen en laten, maar als het er op aan kwam een politieman die voor geen kleintje vervaard was en voor wie men dan ook alle ontzag had. Vooral voor de voetballende en kattekwaad uithalende jeugd was ‘den Did’ een gevreesde verschijning. Maar dat ook de jeugd wel voelt dat ‘den Did’ zo kwaad niet is als hij zich soms voordoet, bleek wel dezer dagen toen agent Didden het politiepakje al voor het colbertje had verwisseld. Er werd weer gevoetbald op een trottoir en op een afstand verscheen Didden. Een deel der jeugd stoof al automatisch uit de buurt, maar een der makkers hield hen op met de opmerking ‘Hij is toch geen Did meer!

De gepensioneerde agent van politie voor de dag- en nachtdienst verhuisde in september 1938 met zijn echtgenote naar Zaltbommel. ‘Den Did’ overleed aldaar op 13 december 1947.

Appendix

Bronnen


  • De Echo van het Zuiden, 3 juli 1904, 1 oktober 1911, 19 januari 1921, 3 juli 1929
  • SALHA, Bevolkingsregister gemeente Waalwijk
  • Regionaal Archief Eindhoven, Burgerlijke stand Eindhoven

Zie ook


Nog meer verhalen over ‘den Did’

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen