Kalisboom

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Collectie Gemeentearchief Waalwijk

In de uiterwaarden ten westen van het Drongelens kanaal bij Baardwijk, staat de zogenoemde Kalisboom. De zilveresdoorn is geplant tussen 1907en 1910 door of namens de heer Cornelis Leonardus Kalis (1855-1921) uit Sliedrecht en werd daarom in de volksmond al gauw ‘Kalisboom’ genoemd. Kalis was een van de directieleden van de Firma De Groot & Kalis, die het graven van het kanaal ’s-Hertogenbosch – Drongelen had aangenomen.

Er doen twee verhalen de ronde over de reden waarom de boom in Baardwijk is geplant. Het ene wil dat de boom zou dienen als zonwering voor de directiekeet, het andere verhaal vertelt dat de boom is aangeboden ter gelegenheid van de oplevering van het kanaal. Die laatste versie lijkt de meest waarschijnlijke, omdat het wel een aantal jaren duurt eer men daadwerkelijk schaduw heeft van een boom.

Eind jaren ’90 bleken stam en stamvoet ernstig beschadigd door op het omringende weiland grazend vee. Door schuurschade en vraat waren aan de wortelaanzetten grote wonden ontstaan. Op dat moment is het huidige hek onder de kroon geplaatst, waardoor de wonden van toen deels zijn dichtgegroeid. De boom is toen ook fors uitgedund en ingenomen en middels een staalkabel voorzien van twee stormankers. In het najaar van 2011 is de stam opengescheurd en op 21 augustus 2012 is een lage, vrij zware zijtak in westelijke richting uitgebroken. Deze zijtak is inmiddels beschermd tegen veevraat.

Deskundigen van stichting Wereldboom hebben een reddingsplan opgesteld, waardoor de boom nog zeker honderd jaar mee kan. Momenteel [2013] wordt bekeken of de nodige budgetten hiervoor vrijgemaakt kunnen worden.

Appendix

Bronnen


  • Sjef Vugts, ‘Bomen over bomen,’ De Klopkei, 9e jaargang, 2e kwartaal 1985.
  • Onderzoeksgegevens stichting Wereldboom.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen