Johannes Jacobus Livius Maria Verwiel

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes J.L.M. Verwiel
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Johannes Jacobus Livius Maria Verwiel
Geboren Besoijen, 23-09-1890
Overleden Den Haag, 30-06-1852
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester/gemeentesecretaris

Johannes Jacobus Livius Maria Verwiel (Besoijen, 23 september 1890 - Den Haag, 30 juni 1952) was burgemeester van Besoijen van 1 mei 1917 tot 31 december 1921.

Johannes J.L.M., zoon van Cornelis Verwiel, burgemeester en leerhandelaar, kreeg een ambtelijke opleiding. Zijn ervaring deed hij op op secretarieën te Besoijen en Enschede en de Provinciale griffie te 's-Hertogenbosch. Hij wordt door de raad op 27 februari 1917 tot secretaris van Besoijen voorgedragen. Daar de functie van secretaris en het ambt van burgemeester door één persoon dienden te worden vervuld, werd de benoeming in hoger hand gelegd. Per 1 mei 1917 werd Verwiel tot burgemeester en secretaris benoemd.

Als Verwiel, hij is dan 26 jaar oud, bij de installatie het zilveren teken van zijn waardigheid wordt omgehangen, zegt hij altijd het streven gehad te hebben als opvolger van zijn hooggeachte vader en grootvader zaliger, aan wiens beleidsvol en zegenrijk bestuur de gemeente zoveel te danken had, burgemeester te worden. De tijdsomstandigheden brachten mee dat Verwiel de 'belastingschroef' ging aandraaien. Daarnaast vergde de aanvankelijk niet voorziene voorbereiding tot opheffing c.q. samenvoeging van de gemeente veel tijd.

Bij zijn afscheid werd hij geprezen als een man uit één stuk. Hij slaagde er in een goede politieke verstandhouding te bewerkstelligen, ondanks de uiteenlopende politieke schakeringen. Verwiel, ook docent en gecommitteerde bij de opleiding van ambtenaren, werd per 1 januari 1922 benoemd tot burgemeester van Oisterwijk.

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 18.

Voorganger:
Cornelis Gerardus Verwiel
Burgemeester van Besoijen
1917 - 1921
Opvolger:
1922: Besoijen gevoegd bij Waalwijk
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen