Isaac Cornelis Mortier

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Isaac Mortier
Collectie familie De Rooij
Collectie familie De Rooij
Persoonsgegevens
Volledige naam Isaac Cornelis Mortier
Geboren Waalwijk, 07-10-1920
Overleden Roosendaal, 31-5-1944
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) IJzerhandelaar
Bijzonderheden overlijden Arbeidsdienst/bombardement
Laatste adres Waalwijk, Hugo de Grootstraat 2
Begraafplaats Ned.Hervormde Begraafplaats Waalwijk

Isaac Cornelis (Isaac) Mortier (Waalwijk, 7 oktober 1920 – Roosendaal, 31 mei 1944) was ijzerhandelaar van beroep en woonde aan de Hugo de Grootstraat.

Woensdag 31 mei 1944 is een prachtige voorjaarsdag, het is 23 graden en er staat geen wolkje aan de hemel. Perfect weer ook voor een luchtaanval. Twaalf B-17 bommenwerpers vallen het spoorwegemplacement in Roosendaal aan. Slechts twee van de meer dan honderd bommen treffen het doel. Het merendeel komt terecht op een industriewijk. In totaal komen 76 mensen om het leven.

Onder hen de 23-jarige Isaac Mortier, die samen met Frans van Erp, Arnold van Muilekom en Gerard Schapendonk was tewerkgesteld in Roosendaal.

Isaac werd op zaterdag 3 juni 1944 in Waalwijk begraven. Het Dagblad van Noordbrabant berichtte daarover:

Droeve plechtigheid

Onder enorme belangstelling heet Zaterdagmiddag op de Ned. Herv. Begraafplaats de begrafenis plaats gehad van een der vier Waalwijksche slachtoffers van ’t bombardement te Roosendaal., Is.Mortier. Tijdens den dienst in de Ned. Herv. Kerk ging ds. Muhlnickel voor. Op den weg naar het kerkhof werd het stoffelijk overschot gedragen door leden der Ned. Herv. Jeugdvereeniging en gevolgd door de meisjesvereeniging, de leden van den kerkeraad en van het gemeentebestuur en vele werk-makkers van den overledene. Aan het graf spraken Ds. Mortier, Ds. Kuipérri en Ds. Muhlnickel, waarna de heer Wieringsga namens de familie dankte voor de deelneming bij dit smartelijk sterfgeval.

Afbeeldingen


Appendix

Bronnen


Jack Didden en Maarten Swarts, Provinciestad in oorlogstijd (Drunen 1991) blz. 89, 90 en 262.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen