Hooisteeg

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hooisteeg, ca. 1955 (SALHA, fotonr.WAA10053, foto A. Oudkerk).

Hooisteeg was de naam die tijdens de vergadering van de gemeenteraad van 22 juni 1911 werd vastgesteld voor het pad tussen de Grotestraat en de Winterdijk, gelegen ‘tussen de woningen van C. van Loon en D. van Bavel.’ De naam is waarschijnlijk ontstaan omdat boeren via deze ‘dam’ naar hun wei- en hooilanden in de buitenpolder gingen.

Toen tijdens de raadsvergadering van 10 juni 1912 de maximum snelheid voor motorvoertuigen in de gemeente werd bepaald op 20 kilometer per uur, gold onder meer voor de Hooisteeg een uitzondering: ‘In de Nieuwstraat, het Hoekeinde, het gedeelte der Grootestraat van de Putstraat tot het Hoekeinde, de Hooisteeg en de Wagenstraat mag slechts met een snelheid van 10 KM worden gereden.

In 1932 wilde het gemeentebestuur de naam Kerkstraat toekennen aan de tegenover de Kerk aan de Haven gelegen weg, die Kerkpad genoemd werd. Dat had echter meer voeten in de aarde dan vooraf gedacht. Wellicht omdat de Hooisteeg in de volksmond hardnekkig Kerkstraatje genoemd werd, bleek de Hooisteeg namelijk in de ‘Verordening tot heffing van een straatbelasting in de gemeente Waalwijk’ van 24 februari 1928 onder de naam Kerkstraat opgenomen te zijn!

B&W achtten het toen derhalve 'gewenscht daarvoor thans den officieelen naam Hooisteeg in de plaats te stellen.’ Aldus geschiedde op 30 augustus 1932.

Appendix


Bronnen

  • SALHA, De Echo van het Zuiden, 29 juni 1911, 13 juli 1912, 24 en 31 augustus 1932.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen