Hendrika Cornelia Hoppenbrouwers

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrika Cornelia Hoppenbrouwers
Foto www.oorlogsdodennijmegen.nl
Foto www.oorlogsdodennijmegen.nl
Persoonsgegevens
Volledige naam Hendrika Cornelia Hoppenbrouwers
Geboren baardwijk, 01-09-1872
Overleden Nijmegen, 22-02-1944
Burgerlijke staat Gehuwd met Hendricus Jacobus Papenhoven
Overige gegevens
Bijzonderheden overlijden Bombardement
Laatste adres Nijmegen,, Stikke Hezelstraat 25

Hendrika Cornelia Hoppenbrouwers (Baardwijk, 1 september 1872 – Nijmegen, 22 februari 1944) was een dochter van schoenmaker Josephus Hoppenbrouwers en Adriana Schonis.

Op 9 november 1898 trouwde zij te Baardwijk met schoenmaker Hendricus Jacobus Papenhoven. Het jonge paar vestigde zich aanvankelijk in Baardwijk; in het voorjaar van 1901 trok de familie naar Tilburg, om vervolgens in september 1901 neer te strijken in Waalwijk.

Op 25 februari 1909 vertrok het jonge gezin, met Hendrika’s moeder die bij haar dochter inwoonde, naar Nijmegen, waar Hendricus op het adres Lange Nieuwstraat nr. 35 de ‘Noord-Brabantsche Schoenmakerij,’ begon, een ‘solied adres voor orthopedisch schoenwerk en snelreparatie-inrichting.’[1]

Eenmaal met pensioen, werden Hendrika en haar echtgenoot opgenomen in het bejaardentehuis Huize St. Anna aan de Groesbeekseweg. In de oorlog moest dit tehuis ontruimd worden en vond het echtpaar Papenhoven onderdak bij mevrouw Van Haren-van Gal aan de Stikke Hezelstraat 25.

Met de gezondheid van Hendrika ging het inmiddels zienderogen achteruit en op 22 februari 1944 werden de kinderen gewaarschuwd dat moeder stervende was. Zij waren nog onderweg toen de woning waar hun ouders tijdelijk verbleven zwaar getroffen werd door een Amerikaans bombardement. Als gevolg van dit bombardement stortte de toren van de Stevenskerk in en kwam o.a. neer op de voorzijde van het huis Stikke Hezelstraat 25.

Samen met twee huisgenoten, kwamen Hendrika Cornelia Papenhoven-Hoppenbrouwers en haar echtgenoot hierbij om het leven. Hun dochter Sjaan werd, onderweg naar haar zieke moeder, op de Grote Markt ook dodelijk getroffen door het bombardement.

Inhoud

Afbeeldingen

Bronnen


  • Bart Janssen, De pijn die blijft, pag. 438.
  • N.A. Hamers, Zoeklicht 2000, pag. 22.
  • Bevolkingsregisters Baardwijk, Tilburg en Waalwijk.

De gegevens voor en de portretfoto bij dit artikel zijn met toestemming van de beheerders overgenomen van de website www.oorlogsdodennijmegen.nl.

Voetnoten


  1. Advertentie in De Gelderlander, 16 maart 1912.

Externe links


Website Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen