Hartog Levie van Leeuwen

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Harrie van Leeuwen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Harrie van Leeuwen
(Foto website Van Leeuwen Leder)
(Foto website Van Leeuwen Leder)
Persoonsgegevens
Volledige naam Hartog Levie van Leeuwen
Geboren Waalwijk, 17-04-1906
Overleden Midden-Europa, 31-12-1943
Burgerlijke staat Gehuwd met Bertha Suze Bendik
Overige gegevens
Beroep(en) Leerhandelaar
Bijzonderheden overlijden Concentratiekamp
Laatste adres Waalwijk, Mr. van Coothstraat 43


Hartog Levie (Harrie) van Leeuwen (Waalwijk, 17 april 1906 – Midden-Europa, 31 december 1943) was een zoon van Isaac van Leeuwen en Rachel Frijda. Hij was op 10 september 1936 te ’s-Hertogenbosch gehuwd met Bertha Suze Bendik. Op 2 juni 1938 werd hun dochtertje Renée Joke geboren, op 14 maart 1939 overleed Bertha Suze aan de gevolgen van een longontsteking.

Tot 9 augustus 1941 was Harrie van Leeuwen directeur van de firma H.L. van Leeuwen N.V. Hij werd door de Duitsers gedwongen te vertrekken en zijn plaats in de directie werd ingenomen door procuratiehouder Slaats.

Harrie trachtte aan de klauwen van de nazi’s te ontsnappen door naar het zuiden te vluchten. Bij de Belgische grens werd hij (met 79 anderen) opgepakt en naar ’s-Hertogenbosch overgebracht. Dankzij de inspanningen van een vertegenwoordiger van de Joodse Raad mocht dochtertje Renée, die bij haar vader was, door opa Bendik worden opgehaald.

Net als de andere joden (hij trof op het verzamelpunt in ’s-Hertogenbosch onder andere Maurits en Alida Bremer, Zygfryd Nasch, Ernst Obermeijer, Eugen Pinto en Hermann Seinfeld uit Waalwijk) had ook Van leeuwen geen flauw vermoeden van wat hem te wachten stond. Toen zijn (schoon-)familie afscheid van hem kwam nemen op het station, was hij nog optimistisch en verwachtte binnen een paar maanden terug te zijn. Het zou helaas heel anders lopen.

In de nacht van 28 op 29 augustus 1942 kwam de trein naar Westerbork voorrijden. Vanuit Westerbork werd Harrie op 4 september op transport gesteld. De plaats en datum van zijn overlijden zijn niet precies vast te stellen. Het Rode Kruis geeft op: overleden op 31 december 1943, ergens in Midden Europa.

Harrie van Leeuwen was 37 jaar oud.

Inhoud

Zie ook

Appendix

Bronnen


Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen