Dirk (IV) van Assendelft

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirk (IV) van Assendelft
Foto Genealogie van Assendelft
Foto Genealogie van Assendelft
Persoonsgegevens
Naam Dirk van Assendelft
Geboren ca. 1498
Overleden Breda, 1553
Burgerlijke staat Gehuwd met Adriana van Nassau
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Besoijen, schout van Breda.

Dirk IV van Assendelft (ca. 1498-1553) was de jongste zoon van Claes (III) van Assendelft en Aleit van Kijfhoek. Hij was, sinds 6 april 1502 toen hertog Philips hem met de heerlijkheden beleende, heer van Besoijen en van Heinenoord. Door koop verwierf hij in 1534 nog de heerlijkheid Albrandswaard. Omstreeks 1542 werd hij, als opvolger van zijn schoonvader, door René van Chalon, een neef van Willem de Zwijger, beleend met het schoutsambt van Breda.

Dirk was gehuwd met Adriana van Nassau (1507-1558), een dochter van Pauwels van Nassau, schout van Breda, en Catharina van Haaften. Haar grootvader was Jan, kastelein van Heusden, die op zijn beurt een bastaardzoon was van Johan van Nassau, de overgrootvader van Willem de Zwijger. De huwelijksovereenkomst werd opgemaakt op 2 december 1527 en Dirk en Adriana kregen tenminste drie zonen en acht dochters, waaronder Claes (IV), die zijn vader zou opvolgen als ‘heer van Besoijen’. Een van de dochters trouwde met Andries Millinck, die heer van Waalwijk was.
Adriana’s tante Maria was de eerste (bekende) priorin van Klooster Nazareth.

Dirk IV van Assendelft overleed in 1553 te Breda en werd begraven in de Grote Kerk aldaar, waar na het overlijden van Adriana een fraai epitaaf voor het echtpaar gemaakt werd.

Appendix

Bronnen


  • Joost Rosendaal, ‘De heren van Besoijen,’ De Klopkei, 3e jaargang, april 1979.

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen