Dam- en Dijkhuizen in Baardwijk en Besoijen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dam- en Dijkhuizen in Baardwijk en Besoijen
Omslag DamBaardwijkBesoijen.jpg
Publicatiegegevens
Titel Dam- en Dijkhuizen in Baardwijk en Besoijen
Auteur(s) Ad J. van Liempt
Uitgave Rosmalen 2016 (wegens omstandigheden verschenen in 2018)

Het boek Dam- en Dijkhuizen in Baardwijk en Besoijen beschrijft de geschiedenis van de zogenoemde dam- en dijkhuizen in de gemeenten Baardwijk en Besoijen, die sinds 1922 deel uitmaken van de gemeente Waalwijk.

Waalwijk was ooit bekend om haar schoen- en lederindustrie. Schoenmakers en looiersknechten werden er vanaf de tweede helft van de 19e eeuw met hun grote gezinnen in kleine huisjes ondergebracht. Deze “werkmanswoningen” stonden in de achtertuinen van de grote huizen aan de straat. De huisjes werden ontsloten door paden die tussen de panden aan de straat liepen. Die paden werden “dam” genoemd. Ad J. van Liempt heeft naar die huisjes in Waalwijk onderzoek gedaan en er het boek Wonen in Dammen en Mijnen over geschreven.

Dezelfde soort bebouwing in de aangrenzende voormalige gemeenten (nu stadswijken) Baardwijk en Besoijen werd daarin niet meegenomen. Omdat die twee plaatsen van oudsher ruimtelijk één geheel vormen met Waalwijk zijn nu ook deze onderzocht op de dam- en dijkwoningen die er ooit waren. Het resultaat daarvan is in dit boek te vinden.

Daarmee is de “trilogie in twee delen” af, die de historie van niet op de openbare straat ontsloten woningen in de oude kernen van het huidige Waalwijk beschrijft.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen