Cornelis Johannes Josephus de Bree

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis Johannes Josephus de Bree
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Cornelis Johannes Josephus de Bree
Geboren Waalwijk, 19-02-1884
Overleden Helmond, 05-09-1949
Overige gegevens
Beroep(en) Priester

Cornelis Johannes Josephus de Bree (Waalwijk, 19 februari 1884 – Helmond, 5 september 1949) was een zoon van leerlooier en winkelier Adrianus Johannes Maria de Bree en Gertruda Wilhelmina Brans. Hij was priester van de orde van de Minderbroeders-Kapucijnen en nam als kloosternaam Albertus van Waalwijk aan.

Cornelis de Bree trad op 3 oktober 1900 in bij de orde der Kapucijnen, in 1901 werd hij geprofest en op 13 juni 1908 tot priester gewijd. Zijn eerste H. Mis droeg hij op 28 juni d.a.v. op in de kerk van St. Jan te Waalwijk. Hij was achtereenvolgens lector, secretaris-provinciaal, gardiaan, definitor en vicaris-provinciaal van de orde. Zijn laatste ambt was conrector van het ziekenhuis in Helmond.

In 1916 vertaalde Cornelis de Bree de Duitse uitgave van L. Lemmens over het leven van de H. Bonaventura, kardinaal en kerkleraar van de orde van St. Franciscus.

Ook zijn jongere broers Gerard en Petrus waren priester. Twee zussen, Adriana en Laurina gingen als respectievelijk soeur Adriani en soeur Gertrude het klooster in en vertrokken naar de missie van Celebes (ID). Adriana verloor daar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven.

Pater Albertus van Waalwijk, in de wereld Cornelis de Bree, overleed onverwacht te Helmond op 5 september 1949.

Appendix

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen