Claes (III) van Assendelft

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Claes (III) van Assendelft
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Claes (III) van Assendelft
Overleden Den Haag, 04-09-1501
Burgerlijke staat Gehuwd met Aleit van Kijfhoek
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Besoijen, schout van Breda.


Claes (III) van Assendelft (?-Den Haag, 4 september 1501) was een zoon van Gerrit (IV) van Assendelft en Beatrijs van Dongen. Na het overlijden van zijn moeder in 1492 werd hij heer van Besoijen.

Claes (III) trouwde vóór 1485 met Aleit van Kijfhoek. Toen Aleit pas zes jaar oud was, werd al een huwelijksovereenkomst gesloten met Jan (II) van Assendelft, een oudere broer van Claes. Omdat Jan voortijdig overleed kon dat huwelijk geen doorgang vinden en trouwde zij zijn jongere broer Claes. Alijt was een rijke erfdochter, wier vader en grootvader behoorden tot de belangrijkste leenmannen van de graaf van Holland. Grootvader Floris was een bekende legeraanvoerder van Jacoba van Beieren. Door haar huwelijk bracht Alijt onder meer de heerlijkheid Goudriaan aan de familie Van Assendelft.

Claes (III) van Assendelft overleed op 4 september 1501 te Den Haag. Over zijn zes kinderen werden voogden aangesteld en toen de drie jongens de leeftijd van 20 jaar hadden bereikt werd de erfenis verdeeld. Gerrit verwierf de heerlijkheden Assendelft en Heemskerk, Floris kreeg Goudriaan en Dirk werd heer van Besoijen en Heinenoord. Floris werd daarnaast ook nog baljuw van Den Haag.

Appendix

Bronnen


  • Joost Rosendaal, ‘De heren van Besoijen,’ De Klopkei, 3e jaargang, april 1979.

Externe link


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen