Burgemeester Moonenschool

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Collectie SALHA, fotonr.WAA43652).

De Burgemeester Moonenschool is van start gegaan op 1 september 1960. Het eigen gebouw aan de Wijnruitstraat werd ingezegend en officieel in gebruik genomen op 10 september 1966. Na de fusie met de Pieter Wijtenschool op 1 augustus 1986 werd het gebouw ter beschikking gesteld van de dag- en avondopleiding voor volwassenen.

Met het oog op de naderende oplevering van de eerste woningen in de wijk Bloemenoord, verleende de gemeenteraad op verzoek van het R.K. Kerkbestuur van de St. Antoniusparochie op 28 juli 1960 haar medewerking aan de stichting van een nieuwe, zesklassige meisjesschool in de parochie.

De school, door het kerkbestuur al op voorhand vernoemd naar burgemeester Moonen, ging van start op 1 september 1960 in twee noodlokalen aan de Guido Gezellestraat en het handenarbeidlokaal van de Pastoor Kuijpersschool.

Het eigen schoolgebouw aan de Wijnruitstraat 196, dat opgetrokken zou worden uit prefab-delen, werd ontworpen door Architecten- en Ingenieursburo Magis-Witlox uit Helmond en aanbesteed op 25 november 1964. De opdracht voor de bouw werd verleend aan de firma De Bont van Hulten uit Nieuwkuijk, die met een bedrag van fl. 271.688,- de laagste inschrijver was.

Op 18 september 1965, een kleine twee weken na de 21e herdenkingsdag van de executie van burgemeester Moonen, werd tijdens een sobere plechtigheid een herdenkingssteen in de wand van het gebouw geplaatst door Hein Moonen, de zoon van de oud-burgemeester. Om te voorkomen dat een groot aantal jongeren dagelijks de drukke Burg. Smeelelaan over zou moeten steken, was inmiddels besloten de school ook open te stellen voor jongens.

Op 10 september 1966 werd het nieuwe gebouw (met zes klassen voor maximaal 48 leerlingen elk) ingezegend door pastoor Lam en officieel in gebruik genomen. In 1970 werd de school nog uitgebreid met een multifunctioneel lokaal, enkele jaren later werd nog een gymlokaal bijgebouwd.

Bij de school werd in 1967 een borstbeeld van burgemeester Moonen geplaatst.

Op 1 augustus 1986 fuseerde de Burgemeester Moonenschool met de Pieter Wijtenschool. Het schoolgebouw aan de Wijnruitstraat werd toen ter beschikking gesteld van de dag- en avondopleiding voor volwassenen.

Bronnen


  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv.nr. 3516, dossier Burgemeester Moonenschool.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen