Brand Manuela-bar 1974

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Grotestraat 137-139 na de brand van 1974. Het jongetje op de fiets is Nort Willemse, zoon van de slager die hier tot 1968 zijn winkel had (collectie Ad van Liempt, foto Maarten Swarts).


De brand in de Manuela-bar in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 november 1974 werd door een voorbijganger ontdekt. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het pand volledig uitbrandde. Wel konden de belendende percelen (Elbers en bakkerij Speekenbrink) zonder noemenswaardige schade behouden worden.

De brand werd aangemerkt als een ‘grote brand,’ waarvoor de brandweer uitrukte met een autospuit, gevolgd door de nevel-, ladder- en commandowagen. Bij aankomst van de brandweermannen sloeg het vuur uit het dak van de achterbouw van de Manuela-bar. Toen de brand onder controle was, werd tot ca. 08.00 uur nageblust. ’s Middags om 16.00 uur moest men nogmaals uitrukken om enkele smeulende resten op de zolder te blussen.

Later werd bekend dat de brand was ontstaan toen een inbreker op zes plaatsen in het pand brand had gesticht om zijn sporen te wissen.

Appendix

Bronnen

  • Brabants Dagblad, 18 november 1974.
  • Informatie van Brandweer Waalwijk (met dank aan Wim van der Lee).
  • Informatie van Nort Willemse via diverse emailberichten aan de redactie, 2014.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen