August Ernest Marie Bruno van Grotenhuis (van Ontstein)

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
August Ernest Marie Bruno van Grotenhuis (van Ontstein)
Collectie GAW
Collectie GAW
Persoonsgegevens
Naam August Ernest Marie Bruno van Grotenhuis (van Ontstein)
Geboren Roermond, 03-09-1848
Overleden Gendringen, 29-10-1911
Overige gegevens
Beroep(en) Legerofficier en burgemeester

Jonkheer August Ernest Marie Bruno van Grotenhuis (van Ontstein) (Roermond, 3 september 1848 – Gendringen, 29 oktober 1911) was burgemeester van Waalwijk van 23 januari 1886 tot 1 juli 1898.

Telg uit een oud adellijk Gelders geslacht, trad jonkheer Van Grotenhuis aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader, die generaal-majoor der cavallerie en plaatscommandant van Amsterdam was. Tot aan zijn benoeming als burgemeester van Waalwijk was hij legerofficier en woonde hij te Duiven (Gld). Ook zijn broer Rudolph werd burgemeester, evenals twee van zijn zonen.

Van Grotenhuis’ benoeming kwam voor de meeste Waalwijkers als een verrassing. Niet echter voor het raadslid J. Timmermans Wz., die zich, wellicht om een tweede Van der Klokken te voorkomen, in het geheim actief met de burgemeesterskeuze had bemoeid. Bij zijn inhuldiging met veel eerbetoon werden hoge verwachtingen gekoesterd. Al spoedig echter deed zijn opvatting dat het niet nodig was de raad in alle zaken te betrekken en te volgen alsmede zijn huwelijk met een dochter van de Waalwijkse kleermaker De Greeff, zijn verstandhouding met de raadsleden verslechteren. Van Grotenhuis als traditioneel katholiek, stond voortdurend op gespannen voet met de meer liberale tak in de raad. Hij bleek niet zo meegaand als sommige raadsleden wellicht gehoopt hadden. De minderbedeelden droegen hem wel een warm hart toe.

Ondanks de controverse werden tijdens zijn ambtsperiode straten verbeterd en werd een aantal openbare gebouwen opgericht. De gasfabriek kreeg uitbreiding en plannen tot verbetering van de haven kwamen gereed. Uiteindelijk bedankte Van Grotenhuis teleurgesteld voor het ambt te Waalwijk en werd hij in Gendringen benoemd. Zijn afscheid werd afgedaan met de woorden van de loco-burgemeester: ‘Overbodig alles op te sommen wat jonkheer Van Grotenhuis voor Waalwijk heeft betekend. Hulde voor het vele goede wat hij in twaalf jaar als burgemeester heeft gedaan.’

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen,' De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz.25.

Voorganger:
Fredericus Arnoldus Dominicus van der Klokken
Burgemeester van Waalwijk
1886- 1898
Opvolger:
Karel Adriaan Maria ridder de van der Schueren
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen