Nicolaas Johannes Brok

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 10 nov 2019 om 16:05

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


Nico Brok
Foto heemkundekring de Erstelinghe, collectie Rien Zijlmans.
Foto heemkundekring de Erstelinghe, collectie Rien Zijlmans.
Persoonsgegevens
Volledige naam Nicolaas Johannes Brok
Geboren Utrecht, 14-2-1919
Overleden Loon op Zand, 30-12-1944
Burgerlijke staat Gehuwd met Wilhelmina Magdalena Mommers
Overige gegevens
Beroep(en) Productiemedewerker
Bijzonderheden overlijden Landmijn
Laatste adres Waalwijk, Putstraat 22

Nicolaas Johannes (Nico) Brok (Utrecht, 14 februari 1919 – Loon op Zand, 30 december 1944) was gehuwd met Wilhelmina Magdalena Mommers en productiemedewerker van beroep. Hij was een broer van Antoon Brok die in april 1945 overleed op weg naar concentratiekamp Ravensbrück.

Op vrijdag 29 december 1944 trokken Nico Brok en Jo Pullens, beiden lid van de Waalwijkse OD, de duinen in voor een routinepatrouille. Vijf kilometer ten zuiden van de Roestelberg stuitten ze op een houten S-mijn, die gedeeltelijk boven het zand uitstak. De twee mannen wilden het onding onschadelijk maken, maar zagen niet dat de S-mijn via een dunne draad met een andere was verbonden. De ‘booby-trap’ ontplofte en beide mannen waren op slag dood.

De volgende middag sloeg sectiehoofd H. Bergmans alarm en rond kwart over vier ondekten KP’ers onder leiding van Frans Mulders de twee zwaar verminkte lijken. Papieren die werden aangetroffen op een van de lichamen maakten duidelijk dat het om de twee vermiste OD’ers ging. Het Rode Kruis haalde de stoffelijke resten op en vervoerde ze naar Waalwijk om te worden begraven.

De Echo van het Zuiden berichtte als volgt:

Het oorlogsgeweld vraagt nog voortdurend z’n slachtoffers. Ll. Vrijdag zijn twee ingezetenen, de gehuwde 25-jarige Br. en de ongehuwde 27-jarige P. uit de Putstraat alhier in de hei achter den Roestelberg op een landmijn geloopen en hunne lijken zijn later deerlijk verminkt gevonden, waardoor het getal der slachtoffers uit onze gemeente in totaal het cijfer van 40 beloopt. Dinsdagmorgen had onder zeer groote belangstelling, ook van de zijde der O.D., waarvan beiden ijverige leden geweest zijn, de ter aarde bestelling plaats, de lijkbaren gedekt door de Nederlandsche driekleur.

Afbeeldingen


Appendix

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen