Laan van Gragtmans

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 8 feb 2014 om 23:12

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van een schilderij van Henri Knip uit ca. 1890 van de ‘Laan van Gragtmans' (Collectie SALHA/GAW, fotonr.20517).

De Laan van Gragtmans was een laan op het bij Huize Plantlust (Grotestraat 134) behorende landgoed, die oorspronkelijk liep vanaf de zuidzijde van de bebouwing aan de Grotestraat tot aan de Derde Zeine. Na 1880 werd het landgoed doorsneden door de spoorlijn Lage Zwaluwe-’s-Hertogenbosch.

De laan dankte haar naam aan Jac. Gragtmans, die in 1887 eigenaar werd van het landgoed. Een gedeelte van de laan is bewaard gebleven en sinds 1951 als openbare weg bekend onder de naam Van Brederodelaan.

De laan komt al voor op de oudste kadastrale kaart van het gebied (1832, gebaseerd op metingen van 1812), terwijl uit een kaart van circa 1850 blijkt dat aan weerszijden ten noorden van de Eerste Zeine een ‘warande’ lag en ten zuiden van de Eerste Zeine het ‘Reigersbos.’

Pieter van Sluys de Quack, adjunct-commies op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en vrijwilliger in het Nederlandse Leger bij de Koninklijke Infanterie tijdens de Belgische Opstand van 1830-1833, bracht op 30 mei 1833 een bezoek aan het landgoed. In zijn ‘Herinneringen uit Noordbrabant, gedurende de Belgische Opstand, 1830-1835' schrijft hij daarover dat hij ‘het genoegen had den grooten tuin te doorwandelen; de tuin is zeer uitgestrekt en in deselve is eene laan, die zonder vergrooting gesproken, een half uur lengte had.

De laan was omgeven door eikenbomen, die al in 1887 werden omschreven als ‘zware eikenbomen.’ Daarmee is, aldus Sjef Vugts, de conclusie gerechtvaardigd dat in ieder geval een gedeelte van de bomen in de Van Brederodelaan de respectabele leeftijd van 200 jaar al ruimschoots gepasseerd is.

Afbeeldingen


Appendix

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen