Josephus Mathieu Groenen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Josephus Mathieu Groenen
GAW, Fotonr. 72001
GAW, Fotonr. 72001
Persoonsgegevens
Naam Josephus Mathieu Groenen
Geboren Tilburg, 26-08-1846
Overleden besoijen, 05-03-1903
Burgerlijke staat Gehuwd met Goverdina van Eggelen.
Overige gegevens
Beroep(en) Schoenfabrikant


Josephus Mathieu (Jos) Groenen (Tilburg, 26 augustus 1846 – Besoijen, 5 maart 1903) was schoenfabrikant en zouaaf.

Op 12 juli 1868 vertrok hij als zouaaf naar Rome. Zijn inschrijvingsnummers waren respectievelijk 9606 en 4582.

Na zijn behouden terugkeer in Nederland, trouwde hij op 12 augustus 1873 in Vlijmen met Goverdina van Eggelen. Het echtpaar vestigde zich in Waalwijk, waar Jos een schoenfabriekje begon. In 1887 verhuisde het inmiddels met 5 kinderen uitgebreide gezin naar Besoijen.

Groenen had kwaliteit hoog in het vaandel staan. Bij zijn collega’s in de regio was hij bekend als een kunstenaar in het handwerk, in wie zij zonder aarzelen hun meerdere erkenden. Zijn roem snelde hem vooruit en in betrekkelijk korte tijd was zijn naam in het hele land gevestigd, vooral in verband met zijn naar verluidt ongeëvenaarde rijlaarzen. In 1883 al werd de inzending van Groenen naar de ‘Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling’ te Amsterdam met goud bekroond. Vele onderscheidingen zouden nog volgen

In 1895 was hij een van de mannen die het voortouw namen in de gezamenlijke actie van vierhonderd schoenfabrikanten, leerlooiers, schoenhandelaren en andere vakmannen uit de lederindustrie om te komen tot verbetering van de prijzen. In 1900 was Groenen vice-voorzitter van de Commissie van Uitvoering die voorstellen moest uitwerken om de prijzen opnieuw te doen verbeteren. Kort daarna werd hij voorzitter van de afdeling Waalwijk-Baardwijk-Besoijen van de pas opgerichte Algemene Nederlandse Bond van Schoenfabrikanten.

De gemeenschap van Besoijen kende hem onder andere als erecommissaris van de Liefhebberijtoneelclub Vondel, vice-voorzitter van de Koninklijke Oranje Doelen, T.A.V.A.N.U. en de Liedertafel Oefening Kweekt Kunst.

Jos Groenen overleed volkomen onverwacht op 5 maart 1903 aan de gevolgen van een hersenbloeding.Bronnen

  • Ineke van den Houdt-Swinkels, ‘Historie in bedrijf. De firma Jos Groenen,’ De Klopkei (34e jaargang, 3e kwartaal 2010).
  • Ad van den Houdt, ‘ Zouaven uit Waalwijk, Baardwijk en Besoijen’, De Klopkei (26e jaargang, 3e kwartaal 2002).
  • (Kleinzoon) Jos Groenen, ‘Een leven in de schoenen,’ De Klopkei (35e jaargang, 1e kwartaal 2011).

Noten

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen