Gerardus Laurentius Josephus de Bree

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard de Bree
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Gerardus Laurentius Josephus de Bree
Geboren Waalwijk, 29-04-1889
Overleden Breda, 29-04-1889
Burgerlijke staat 06-01-1961
Overige gegevens
Beroep(en) Priester

Gerardus Laurentius Josephus (Gerard) de Bree (Waalwijk, 29 april 1889 – Breda, 6 januari 1961) was een zoon van leerlooier en winkelier Adrianus Johannes Maria de Bree en Gertruda Wilhelmina Brans. Hij was priester van de orde van de Minderbroeders-Kapucijnen en nam als kloosternaam Plechelmus van Waalwijk aan.

Gerard de Bree trad op 3 oktober 1907 in bij de orde der Kapucijnen en werd op 6 juni 1914 tot priester gewijd. Zijn eerste H. Mis droeg hij op 29 juni d.a.v. op in de kerk van St. Jan te Waalwijk. Hij werd daarbij geassisteerd door zijn broer pater Albertus.

Kort na zijn priesterwijding werd De Bree benoemd tot professor aan het Seraphijns Seminarie in Langeweg. Zijn M.O.-akte Frans had hij behaald aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Daarna studeerde hij nog Frans aan de universiteit van Amsterdam, waar hij in 1923 slaagde voor zijn doctoraal examen. Hij was verder nog enige jaren verbonden aan het juvenaat van de Broeders der Congregatie Onbevlekte Ontvangenis van Maastricht te Zevenaar en als rector aan het ziekenhuis St. Johannes de Deo te ’s-Hertogenbosch. Gedurende zijn laatste levensjaren wijdde hij zich in het Bredase Kapucijnenklooster aan retraite- en recollectiewerk.

In 1933 verscheen van de hand van Gerard de Bree onder de titel ‘Kom en volg mij. Kruisvaarders van St. Jan’ een aantal ‘korte overwegingen voor jongens.’

Naast zijn oudere broer Cornelis, was ook zijn jongere broer Petrus priester. Twee zussen, Adriana en Laurina gingen als respectievelijk soeur Adriani en soeur Gertrude het klooster in en vertrokken naar de missie van Celebes (ID). Adriana verloor daar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven.

Pater Plechelmus, in de wereld Gerard de Bree, overleed na een langdurig ziekbed op 6 januari 1961 in het St. Ignatiusziekenhuis te Breda.


Appendix

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen