Dr. Hordijkschool

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Collectie SBO Het Zilverlicht

De Dr. Hordijkschool aan het Rembrandtpark is in gebruik genomen op 13 augustus 1973 en op 1 augustus 2012 gefuseerd met de Anton Pieckschool uit Kaatsheuvel tot SBO Het Zilverlicht.

Bij akte van 8 juli 1966 werd opgericht de stichting Individueel Lager Onderwijs, die ijverde voor de stichting van een school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. In afwachting van realisering van nieuwbouw, ging de school op 1 maart 1967 van start in een viertal houten klaslokalen van de voormalige Burgemeester Moonenschool, staande aan de René de Clercqstraat.

Het aantal leerlingen groeide zodanig hard dat de school al op 1 december 1967 uitgebreid werd met 2 extra klassen, die gehuisvest werden in de St. Petrusschool. De groei zette door en op 1 februari 1969 gingen nog eens drie nieuwe groepen van start in St. Janneke (de houten barak van het ziekenhuis) en enkele kamers van het stenen ziekenhuisgebouw.

In juni 1969 werd het gebouw van de St. Petrusschool afgekeurd voor het onderwijs en stelde het kerkbestuur van de parochie St. Jan voor de aldaar gevestigde klassen van het Individueel Lager Onderwijs de bovenverdieping van het ziekenhuis ter beschikking.

Tijdens haar vergadering van 22 december 1969 stemde de gemeenteraad in met de verlening van een crediet voor de ‘stichting van een definitief gebouw voor de school voor individueel onderwijs.’ De vergunning voor de bouw werd afgegeven op 11 oktober 1971, waarna op 22 juni 1973 de vlag in top kon op het door architectenbureau Mabeg-van Hasselt uit Utrecht ontworpen schoolgebouw.

De 12-klassige school werd op 13 augustus 1973 in gebruik genomen en vernoemd naar het voormalige hoofd van de schoolartsendienst in het district Waalwijk, dokter Willem Hordijk.

Na de fusie met de Anton Pieckschool uit Kaatsheuvel, op 1 augustus 2012, werd het gebouw aan het Rembrandpark in 2013/2014 gerenoveerd. Na de oplevering zullen ook de leerlingen van de vestiging Kaatsheuvel hun intrek in het gebouw nemen.


Inhoud

Zie ook

Afbeeldingen

Appendix


Bronnen

  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk, inv.nr. 3614, Bouwdossier Dr. Hordijkschool.
  • SALHA, Archief St. Antoniusparochie, inv.nrs. 75 en 147, Bouw en inrichting Dr. Hordijkschool.
  • Brabants Dagblad, 2 juni 2012.
  • Website SBO Het Zilverlicht.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen