Categorie:Schoolmeesters in Baardwijk

Uit WaalwijkWiki
Versie door Christianvanderven (Overleg | bijdragen) op 15 aug 2013 om 20:20

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Na het onderzoek naar de handel en wandel van zijn betovergrootvader Jan van Heeswijk, welke hoofdonderwijzer was te Baardwijk tussen 1842 en 1860, kwam bij Gerrit van Heeswijk het idee naar voren om eens te onderzoeken of andere onderwijzers ook zoveel sporen hadden achtergelaten in de Baardwijkse archieven.

Dit bleek niet zo te zijn. Weinig tot zeer weinig bleek er te vinden over hun doen en laten in Baardwijk met betrekking tot het onderwijs. Zo is de eerste, Johannes Bastiaense van der Wercke, alleen bekend uit de gereformeerde doopregisters.

Maar Van Heeswijks verhaal over de schoolmeesters uit Baardwijk bleek achteraf gezien niet volledig te zijn geweest. Een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag maakte hem duidelijk dat enkele onderwijzers in het geheel niet genoemd worden in de archieven.

Na het doornemen van diverse jaargangen van het tijdschrift Bijdragen betreffende den staat en de verbetering van het schoolwezen in het Bataafs Gemeenebest, opgericht in 1801 na het totstandkomen van de onderwijswet van dat jaar, kwamen nog meer gegevens naar voren.

Alle gegevens, eerder door Gerrit van Heeswijk gepubliceerd in diverse artikelen in De Klopkei, zijn hier verzameld in een serie biografieën van de schoolmeesters in Baardwijk. Aanvullingen zijn natuurlijk welkom.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen