Bierbrouwerij De Lely

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 12 mrt 2013 om 23:33

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Waarschijnlijk was brouwerij De Lely, op de hoek van de ‘Cloostersteegh’ en de ‘Keystraat’ (nu respectievelijk Stationsstraat en Grotestraat), Waalwijks oudste bierbrouwerij. Dit perceel maakte aanvankelijk deel uit van het oude nonnenklooster Nazareth. Dat de nonnen al heel vroeg brouwden, staat vast. Van een brouwhuis bij het klooster was namelijk voor het eerst sprake op 10 april 1572, toen bisschop Metsius de nonnen verbood aan vreemdelingen vergunning te verlenen om binnen de kloostermuren bier te brouwen.

In 1682 was Nicolaas de Wit brouwer in ‘De Lely.’ Hij doet de brouwerij later over aan Christoffel de Bruijn, waarschijnlijk zijn zwager of neef. In 1708 horen we voor het laatst iets over hem. Hij verklaarde toen om het huis met brouwerij, met als uithangbord ‘De Lely,’ voor een periode van 24 jaar goed te onderhouden. De rijke Nicolaas de Wit, inmiddels koopman genoemd, stond borg voor hem. Lang heeft De Bruijn het blijkbaar niet volgehouden, want na dit jaar komen zijn naam en die van de brouwerij niet meer in de archivalia voor.


Appendix

Bronnen

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Ton de Groot overgenomen uit: 'Van De Swaen tot De Witte Klok, Bierbrouwgeschiedenis van Waalwijk', De Klopkei (11e jaargang, 3e kwartaal 1987).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen