Tuindorp Besoijen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Impressie van Tuindorp Besoijen uit de verkoopbrochure (SALHA, Documentatie, inv.nr. 707).

Tuindorp Besoijen was het eerste uitbreidingsplan van de gemeente Waalwijk ten westen van de Besoyensestraat en omvat de volgende straten:

Om een einde te maken aan de nijpende woningnood in de gemeente, vroeg het college van B&W reeds in 1951 aan de gemeenteraad om een krediet beschikbaar te stellen voor de aanleg van straten in het uitbreidingsplan Besoijen-West. Op verzoek van Gedeputeerde Staten werd dat besluit toen ingetrokken en zou het vervolgens tot 28 maart 1956 duren voordat het uitbreidingsplan kon worden vastgesteld. In de raadsvergadering van 25 oktober van dat jaar werd besloten het stadsdeel Besoijen uit te breiden met een ‘Tuindorp,’ een ruime en riante wijk met 155 luxe middenstandswoningen, veel groen en fraai aangelegde plantsoenen.

Op 28 februari 1957 besloot de gemeenteraad voor de nieuwe wijk straatnamen vast te stellen die ontleend waren aan namen van bekende cartografen.[1]

In maart 1957 waren alle plannen gereed en leek niets de bouw van het nieuwe ‘tuindorp’ nog in de weg te staan. Tegen het einde van het jaar deden echter hardnekkige geruchten de ronde dat het uitbreidingsplan geen doorgang zou vinden. In de krant werd gemeld dat er ‘slechts sprake was van enkele moeilijkheden, die echter spoedig opgelost [zouden] zijn.’

Enkele maanden later, in januari 1958, kwam de aap uit de mouw: de stagnatie kwam voort uit onderhandelingen met de provincie over de aanleg van de toekomstige provinciale weg Tilburg-Gorinchem. Inmiddels was daarover echter overeenstemming bereikt en na een aanpassing van de plannen (waardoor het huizenaantal werd teruggebracht van 155 naar 119 en het aantal straten van 10 naar 5)[2] werden de werkzaamheden diezelfde maand nog hervat. De eerste woningen waren omstreeks augustus 1958 gereed - Piet Klerkx richtte bij die gelegenheid nog een modelwoning in -, de laatste werden in april 1961 opgeleverd.

De ‘moderne en comfortabele’ woningen werden naar een ontwerp van architect K.C.M. Mekel gebouwd door de aannemers P. Kramer uit Waalwijk en V.d. Merwe uit Zwijndrecht. De koopprijs voor een tussenwoning bedroeg fl. 19.400,--, een hoekwoning was fl. 500,-- duurder. De indeling was voor alle woningen gelijk: op de begane grond een ‘hall,’ grote woon-zitkamer, keuken, W.C. , kelderkast onder de trap, houten schuur op betonnen fundering in de tuin. Op de 1e etage 3 slaapkamers, een overloop en een ‘douchekamer.’ Tegen een meerprijs tenslotte kon de vliering nog toegankelijk worden gemaakt. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving.

In 1961 werd aan de Mercatorlaan het woonzorgcentrum Samarja gebouwd.

Inhoud

Afbeeldingen

Appendix


Bronnen

  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv.nr. 70, Straatnaamgeving en huisnummering 1927-1962, raadsvergadering d.d. 28-02-1957.
  • SALHA, Documentatie, inv.nr. 707, Bouwplan Tuindorp Besoijen West.
  • Echo van het Zuiden d.d. 7 januari 1952, 31 december 1956, 1 maart 1957, 4 november 1957, 10 januari 1958, 25 augustus 1958 en 24 april 1961.

Voetnoten


  1. Ook de straten die in het begin van de jaren ’90 van de 20e eeuw werden aangelegd voor de toenmalige uitbreiding van ‘Besoijen West’ werden vernoemd naar cartografen. Een ‘gradenboog’ vormt de verbinding tussen het oude en het nieuwe gedeelte en de wijk wordt in het westen begrensd door de Cartografenweg.
  2. Door deze wijziging vervielen de in het oorspronkelijke plan opgenomen straatnamen Christiaan Sgrotenstraat, Cruquiusstraat, Hendrik Verheesstraat, Krayenhofflaan en Jacob van Deventerstraat. De drie laatst genoemde straatnamen werden echter in de latere uitbreiding van Besoijen-West opgenomen.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen