Oranjeplein

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De winkelgalerij aan het Oranjeplein, ca. 1980 (GAW, fotonr. 41687).

Aan de naamgeving van het Oranjeplein lag tijdens de raadsvergadering van 20 oktober 1952 de volgende motivatie ten grondslag:

Het pleintje in Baardwijk dat de afsluiting vormt van de Mgr. Zwijsenstraat, sluit aan bij de straten welke genoemd zijn naar personen die zich verdiensten hebben verworven voor de emancipatie en ontwikkeling van de provincie Noord-Brabant.

Wij stellen u voor dit pleintje te noemen Oranjeplein, hiermede aangevende dat het gewest Noord-Brabant bij haar gevoerde strijd om gelijke rechten ten opzichte van de andere rijksdelen steun heeft mogen ondervinden van het Oranjehuis.

Aldus wordt tegelijk een waardige overgang verkregen van deze ‘emancipatorenbuurt’ naar het oostelijk daarvan gelegen stratencomplex, waarvan het begin gevormd gaat worden door de in aanleg zijnde laan vanaf het Oranjeplein naar de te scheppen nieuwe verbinding Grotestraat – Laageinde. Het ligt in de bedoeling aldaar een ‘staatsliedenbuurt’ te scheppen.

Appendix


Bronnen

  • Gemeentearchief Waalwijk, Gemeentebestuur Waalwijk (1877)1922-1996(2001), inv.nr. 70, Straatnaamgeving en huisnummering 1927-1962.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen