Non

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Nonnenzeintje)
Ga naar: navigatie, zoeken
Non
Foto Ton Bakkers
Foto Ton Bakkers
Gegevens beeld
Naam Non
Locatie Halvezolenpark, Eerste Zeine
Ontwerp Netty Werkman
Uitvoering Netty Werkman
Datering 25 april 2009.
Beschrijving Een non op weg naar de mensen in de wijk.
Techniek Brons

In 2006 werd op het terrein waar vroeger de spoorlijn door Waalwijk liep, het Halvezolenpark aangelegd, met daar overheen het Halvezolenfietspad. Als onderdeel van het fietspad werd een fraaie fietsbrug gebouwd, die de naam ‘Nonnekesbrug’ kreeg.

Buurtvereniging ’t Zèntje werd door het gemeentebestuur uitgenodigd een voorstel te doen voor een kunstwerk dat men daar zou willen plaatsen. Theo de Peffer opperde het idee om een beeld te laten maken als herinnering aan de zusters die vele jaren in de Eerste Zeine hebben gewoond en zich van daaruit hebben ingezet voor onderwijs en (wijk-)verpleging in de Antoniusparochie.

Het buurtcomité stelde zich in verbinding met kunstenares Netty Werkman in St. Michielsgestel, die op 16 december 2008 het eerste ontwerp presenteerde. Een wassen beeld op ware grootte waarmee ze een zuster wilde laten zien die op weg was naar de mensen in de wijk. In haar handen droeg de non een schaal in de vorm van een hart. Enerzijds symbool voor wat ze naar de mensen bracht, anderzijds verwijzend naar de naam van de congregatie van de zusters: Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. De twee op dat moment nog in Waalwijk werkzame zusters van de congregatie, zuster An en zuster Giuseppe, maakten die dag beiden een afdruk van hun duim in de schaal, zodat ook hun tegenwoordige liefdevolle werk in de Antoniusparochie symbolisch is vereeuwigd.

De locatie van het beeld is door het buurtcomité zorgvuldig gekozen: precies op de plek waar vroeger het spoor liep, de oude scheidslijn tussen twee parochies, de sociaal-economische scheidslijn tussen 'veur' en 'aachter'. De zuster loopt als het ware vanuit de Eerste Zeine in de richting van de Nonnekesbrug, om zo een brug te slaan van ‘aachter’ naar ‘veur’.

Het beeld, waarvoor leerlingen van Scholengemeenschap de Overlaat de sokkel vervaardigden, werd op 25 april 2009 feestelijk onthuld. Diaken Anton van Diesen sprak daarbij de volgende zegenbede uit:

Almachtige Goede God, vanuit de rijkdom van Uw wijsheid hebt Gij de mens toevertrouwd om mooie en goede werken tot stand te brengen. Zo hebt U onze parochie de ‘Dochters van onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart’ gezonden. Bijna 100 jaar geleden zijn ze begonnen met de Antonianen bij te staan in onderwijs, bij ziekten en bij sociale omstandigheden. In dit beeld willen we de goede werken blijvend herinneren. Als bruggenbrouwers hebben ze ons ondersteuning gegeven waar mogelijk. Aan de voet van deze fietsbrug kunnen we hen hier blijvend danken. Zegen God dan dit beeld, hun werk en onze toekomst, in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen. Moge de Heer ons begeleiden en gaan wij steeds in vrede langs dit gedenkbeeld. Amen.


De omgeving van het kunstwerk wordt sindsdien in de volksmond het Nonnenzeintje genoemd.


Appendix

Bronnen


De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Ton Bakkers overgenomen uit ‘100 Jaar Zusters van de Antoniusparochie,’ De Klopkei, 35e jaargang, 3e kwartaal 2011.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen