Hubertus Wilhelmus Marinus de Graaff

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Hub de Graaff)
Ga naar: navigatie, zoeken


Hub de Graaff
Foto collectie Conny Rondel
Foto collectie Conny Rondel
Persoonsgegevens
Volledige naam Hubertus Wilhelmus Marinus de Graaff
Geboren Waalwijk, 26-12-1924
Overleden Loon op Zand (Kaatsheuvel), 8-12-1944
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) Slager
Bijzonderheden overlijden Verkeersongeval
Laatste adres Waalwijk, Grotestraat 94

Hubertus Wilhelmus Marinus (Hub) de Graaff (Waalwijk, 26 december 1924 – Loon op Zand, 8 december 1944) was een zoon van slager Wilhelmus Henricus de Graaff en Maria Johanna Zijlmans. Hij was ongehuwd en slager van beroep en woonde bij zijn ouders in de Grotestraat.

Hub de Graaff was het eerste dodelijke slachtoffer van de Waalwijkse Ordedienst. Op 8 december 1944 reed hij met zijn motor in Kaatsheuvel tegen een Canadese tank en overleed daar aan zijn verwondingen. Huub was pas 19 jaar.

Over zijn begrafenis op maandag 11 december d.a.v. berichtte De Echo:

In memoriam Hub. de Graaff

Tengevolge van een noodlottige aanrijding onder Kaatsheuvel, verloor de 19-jarige Hub. de Graaff, in dienst van het vaderland, het leven.

Maandagmorgen had onder zeer grote belangstelling en medeleven de plechtige uitvaart en begrafenis met militaire eer plaats. Nadat in de parochiekerk van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen de plechtige H. Mis van requiem was opgedragen door den Zeereerw. Heer pastoor Kemps, vormde zich een lange stoet om het stoffelijke overschot naar zijn laatste rustplaats uitgeleide te doen. Voorafgegaan door vele bloemstukken en kransen, o.m. van afdeelingen der binnenlandsche strijdkrachten uit deze en andere plaatsen, merkten wij in den stoet o.m. op commandanten en leden van binnenlandsche strijdkrachten uit plaatsen in dit gebied, deputaties van Roode Kruis en van de alhier gelegerde geallieerde troepen. Nadat een afdeeling der B.S. den overledene het eeresalvo gebracht had, sprak de commandant der plaatselijke afdeeling. Hij wees erop dat wij een strijd te voeren hebben voor het herkrijgen van waarheid, gerechtigheid en naastenliefde in een vrij land, waar geen plaats is voor zelfzucht. Als lid van de Koninklijke Binnenlandsche Strijdkrachten heeft De Graaff daarvoor zijn hulp gegeven. ‘Wij zullen U herinneren,’ zoo besloot spreker, ‘als een kameraad die steeds met blijmoedigheid en ijver zijn taak vervulde. Rust in vrede.’

Diep ontroerd verlieten allen den doodenakker.

Afbeeldingen

Appendix

Bronnen


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen