Help:Doorverwijzingen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Soms is het handig om een pagina onder twee namen vermeld te hebben in de wiki. Denk aan personen die je onder hun eigen naam en onder hun bijnaam in de wiki wilt vermelden. In zo'n geval kun je een doorverwijspagina maken.

Stel dat je de pagina Okke de Spin wilt laten doorverwijzen naar de pagina van Adrianus van Delft. Dat gaat zo:

#DOORVERWIJZING [[Adrianus van Delft]]

Iemand die nu gaat naar de pagina Okke de Spin wordt automatisch doorverwezen naar de pagina van Adrianus van Delft. Onder de titel van die laatste pagina wordt de doorverwijzing vermeld (maar alleen als je bent doorverwezen, dus niet als je direct naar de pagina van Adrianus van Delft bent gegaan).

Als je wilt, kun je ook aan doorverwijspagina's op de gebruikelijke manier categorieën toewijzen zodat ze worden getoond op de categoriepagina's. De titels van doorverwijspagina's worden dan cursief afgedrukt.

Let op: als je een pagina hernoemt, krijg je de vraag of je automatisch een doorverwijspagina wilt laten maken van de 'oude' naam naar de 'nieuwe naam'. Dit om te voorkomen dat allerlei links naar de 'oude' naam vanaf andere pagina's in de wiki na het hernoemen van de pagina voortaan 'dood lopen'. Het is dus slim om zo'n automatische doorverwijspagina te laten maken, tenzij je zeker weet dat er geen links naar de pagina onder de 'oude' naam bestaan, of tenzij je die links zelf gaat vervangen door links naar de 'nieuwe' naam.

Pagina's met dezelfde naam

Niet alleen komt het voor dat je dezelfde pagina onder twee verschillende namen in de wiki vermeld wilt hebben. Het komt ook voor dat twee pagina's dezelfde naam hebben of dat je een doorverwijspagina wilt maken die naar twee verschillende pagina's kan verwijzen. Denk aan personen met dezelfde naam. In die gevallen kun je een soort tussenpagina's maken.

Stel dat je de pagina Jan van Delft wilt laten doorverwijzen naar de pagina van de kunstschilder Johannes Petrus van Delft, maar dat die pagina ook kan doorverwijzen naar de pagina van het oorlogsslachtoffer Johannes Theodorus van Delft. Dat gaat zo:

'''Jan van Delft''' kan verwijzen naar:
* [[Johannes Petrus van Delft]], kunstschilder en directeur van de Waalwijkse Teekenschool
* [[Johannes Theodorus van Delft]], oorlogsslachtoffer

Het resultaat is:

Jan van Delft kan verwijzen naar:

Iemand die nu gaat naar de pagina Jan van Delft wordt gewezen op beide mogelijkheden.

Let op dat de uiteindelijke pagina's dus wel verschillende namen moeten hebben. Bij personen met dezelfde naam zal het verschil vaak in geboortenamen zitten (zoals in het voorbeeld hierboven). Mocht dit niet het geval zijn, breid de naam van een persoon dan uit met extra kenmerken, zoals geboorte- en overlijdensdatum of beroep. Voorbeelden van dergelijke namen zouden kunnen zijn:

Zandbak

Even oefenen? Dat kan altijd in de zandbak!

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen