Help:Afbeeldingen auteursrecht en bronvermelding

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het is mogelijk om afbeeldingen naar WaalwijkWiki te uploaden, maar natuurlijk heb je dan te maken met auteursrecht en bronvermelding. Daarom hebben we een paar dingen op een rijtje gezet:

Inhoud

Auteursrecht

Upload alleen:

  • Afbeeldingen die vallen onder het publiek domein. Dat wil zeggen, afbeeldingen die vrij zijn van rechten en dus door iedereen vrij te gebruiken. Het auteursrecht op een werk vervalt 70 jaar na het overlijden van de maker, of - als de maker niet is aangeduid of slechts een instelling, bedrijf of organisatie als maker is aangeduid – 70 jaar na rechtmatige publicatie van het werk. Vanaf dan hoort een werk tot het publiek domein.
  • Afbeeldingen die door de auteursrechthebbende zijn vrijgegeven voor het publiek domein. Steeds meer instellingen, bijvoorbeeld archiefdiensten, besluiten om afbeeldingen vrij te geven als open data.
  • Afbeeldingen waarop jij zelf het auteursrecht hebt.
  • Afbeeldingen waarop iemand anders het auteursrecht heeft, maar van wie je toestemming hebt gekregen om de afbeelding in WaalwijkWiki te uploaden.

Creative Commons

Het is dus best mogelijk, in de laatste twee gevallen, om afbeeldingen waarop auteursrecht berust te uploaden naar WaalwijkWiki. Let er dan wel op dat deze afbeeldingen vervolgens vallen onder de Creative Commons licentie waarmee WaalwijkWiki werkt (zie het logo rechtsonder op de pagina).

Dit houdt in het kort in, dat vervolgens iedereen deze afbeeldingen mag gebruiken (kopiëren, verspreiden, doorgeven, afgeleide werken maken) onder de voorwaarde van naamsvermelding, niet-commercieel gebruik en onder dezelfde voorwaarden delen van afgeleide werken.

Lees meer informatie over de Creative Commons licentie van WaalwijkWiki

Bronvermelding

Vermeld bij het uploaden van afbeeldingen altijd de bron, zeker bij afbeeldingen waarop auteursrecht berust. Vermeld bijvoorbeeld de fotograaf (jijzelf of iemand anders) en vermeld dat toestemming voor uploaden naar WaalwijkWiki is gegeven.

Fotocollectie Gemeentearchief Waalwijk

Van Gemeentearchief Waalwijk hebben we toestemming gekregen om afbeeldingen uit de online fotocollectie op de website van het archief te downloaden en vervolgens te uploaden naar WaalwijkWiki onder de voorwaarde van naamsvermelding: collectie Gemeentearchief Waalwijk

Ga naar de fotocollectie van Gemeentearchief Waalwijk

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen