Elisabeth Hurckmans

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Elisabeth Hurckmans
Collectie Marius van Loon
Collectie Marius van Loon
Persoonsgegevens
Naam Elisabeth Hurckmans
Geboren Deurne, 02-12-1688
Overleden Antwerpen (B), 15-01-1776
Burgerlijke staat Religieuze
Overige gegevens
Beroep(en) Mater van Klooster Nazareth


Elisabeth Hurckmans (Deurne, 2 december 1688 – Antwerpen, 15 januari 1776), was de laatste mater van Klooster Nazareth.

Geboren in het Nederlandse Deurne als dochter van Antonie Hurckmans en Catharina van der Sandt, werd Elisabeth geprofest in het klooster Soeterbeek, toen nog gelegen in Nuenen, nabij Eindhoven. Door de pauselijke nuntius te Brussel werd zij in 1730 aangesteld als mater in het Waalwijkse Klooster Nazareth. Zij arriveerde op 24 januari van dat jaar in Waalwijk en nam voor de nacht haar intrek in de gastenkamer van het klooster.

De toestand in het Waalwijkse klooster was zeer kritiek op dat moment. Door toedoen van secretaris en provisioneel drossaart Otto Juin, werden de nonnen veel beperkingen opgelegd en de druk werd alsmaar groter. Juin deelde de nieuwe mater mee dat hij zou trachten te voorkomen dat zij uit het klooster zouden worden gezet en beloofde zich in te zetten om een sterfhuisconstructie te bewerkstelligen. Het klooster zou daarvoor nog één zogenoemde judasbors (judasgeld) op moeten brengen. Dat was de nonnen teveel en spoedig daarna werden ze verzocht het klooster te verlaten. Met behulp van de prior van Corssendonk (nabij Turnhout) werd naarstig gezocht naar een nieuw onderkomen en op 24 november, ’s ochtends om 5.00 uur, verlieten de nonnen Waalwijk. Toen de karren langs de kapel reden, zei Elisabeth Hurckmans het volgende versje:

Adieu dan Nazareth
Adieu ons Cabinet
Adieu dan alle onze vrienden
Adieu wij nemen de vlucht
Met menige droeve zucht
Met ons welbeminden.

Via Tilburg, Corssendonk en Brecht kwam het gezelschap eind april 1733 te Antwerpen aan. In deze stad had Claudius Roelants enige huizen ter beschikking gesteld waarin het nieuwe klooster kon worden ondergebracht. Problemen bleven Elisabeth Hurckmans echter ook in Antwerpen niet bespaard.


Appendix

Bronnen


Onderdeel van het uitgebreide onderzoek van Marius van Loon naar Klooster Nazareth.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen