Borstbeeld burgemeester Moonen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Borstbeeld burgemeester Moonen
Foto Bert de Vaan
Foto Bert de Vaan
Gegevens beeld
Locatie Burg. Moonenschool, Wijnruitstraat
Ontwerp Mieke Eitink
Uitvoering Mieke Eitink
Datering 1967
Techniek Beeld: 40 cm. hoog, brons; sokkel: 30x50x110 cm., kalksteen

Het borstbeeld van burgemeester Moonen bij het gebouw van de voormalige Burgemeester Moonenschool is vervaardigd door Mieke Eitink en geplaatst op 30 september 1967.

Aanvankelijk was conform de rijksregeling voor plaatsing van een kunstwerk bij openbare gebouwen voor de vervaardiging van het borstbeeld van burgemeester Moonen een budget van fl. 3.000,-- beschikbaar. Het idee was om voor dat bedrag een bescheiden beeld te laten maken voor plaatsing in de hal van het schoolgebouw.

Na overleg tussen gemeentebestuur, schoolbestuur en kunstenares werd echter besloten een groter beeld te vervaardigen dat buiten de school geplaatst kon worden, waar het beter tot zijn recht zou komen. Het budget werd hiertoe met bijna fl. 7.000,-- verhoogd.

Op 30 september 1967 werd het beeld in aanwezigheid van onder meer dokter Lenglet onthuld door Hein Moonen, de zoon van de oud-burgemeester. Leerlingen van de school legden kransen en bloemen.

Na de fusie van de Burgemeester Moonenschool met de Pieter Wijtenschool op 1 augustus 1986 is nog overwogen het beeld te plaatsen bij de kort daarvoor in gebruik genomen aanbouw van het gemeentehuis. Op 30 juni 1986 besloot de gemeenteraad echter het borstbeeld op de oorspronkelijke plaats te laten staan.

Het beeld is in 2015 gestolen.

Bronnen


  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv.nr. 3516, dossier Burgemeester Moonenschool.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen