Bezoek prins Hendrik (1918)

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Hendrik met de Waalwijkse padvinders, 6 april 1918. Voor de boog v.l.n.r. H. Wiesman, M. Fens (districtcommissaris padvinders); Z.K.H. prins Hendrik; burgemeester De Surmont de Bas Smeele, Philip Timmermans, J. van Iersel en E. Kleijberg (SALHA, fotonr.WAA10284, foto Theo van Delft).


Op 4 april 1918 maakte De Echo van het Zuiden bekend dat Z.K.H. prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina en beschermheer van de Nederlandse Padvindersbeweging, enkele dagen later een bezoek zou brengen aan de Stoomschoenfabriek Hollandia in verband met een eventuele opdracht voor het vervaardigen van padvindersschoenen. De Waalwijkse ‘ingezetenen tussen de Markt en Hoek’ werden via de krant verzocht die zaterdag ‘als bewijs van instemming de nationale driekleur algemeen te ontplooien.’

Op 6 april arriveerde de prins om half negen per auto aan de grens van onze gemeente, waar de padvinders stonden opgesteld om de chauffeur de weg te wijzen naar Hollandia in de Nieuwstraat. Onder het toeziend oog van de grote menigte belangstellenden die zich daar verzameld had, verwelkomde de heer Klijberg de hoge gasten en nam het gezelschap mee naar binnen voor een uitgebreide rondleiding. Er werd extra aandacht geschonken aan de vervaardiging van de padvindersschoenen. Deze schoenen hadden een verlengde tong, die over de buitenkant werd omgeslagen en diende om de gaatjes van de veters te bedekken; de flap was vastgezet met een gesp.

Prins Hendrik komt aan bij het huis van Philip Timmermans aan de Grotestraat voor de inspectie van de Waalwijkse padvinders, 6 april 1918 (SALHA, fotonr. WAA10282, foto Theo van Delft).

Na dit bezoek begaf de prins zich per auto naar het huis van de voorzitter van de Waalwijkse padvinders, Philip Timmermans, aan de Grotestraat 268, waar burgemeester De Surmont de Bas Smeele en de bestuursleden zich bij het gezelschap aansloten. Het was niet de eerste keer dat onze padvinders de prins ontmoetten: in 1916 hadden zij uit zijn handen in De Bilt al een exemplaar van het nieuwe nationale vaandel in ontvangst mogen nemen.

Op het terrein achter het huis van Timmermans vond een inspectie van de Waalwijkse padvinders plaats en werd een wedstrijd van de verschillende spelen bijgewoond. Een en ander werd opgeluisterd door muziek van het zestiende Regiment Infanterie. Nadat Theo van Delft de aanwezigen had gefotografeerd, sprak de prins de padvinders aldus toe: ‘Het heeft mij buitengewoon veel genoegen gedaan door Uwe voorzitter uitgenodigd te worden om Uwe afdeling in ogenschouw te komen nemen. Het heeft mij aangenaam aangedaan te zien, dat Uw afdeling flink is en ik hoop, dat ze nog in groei en bloei mag toenemen, omdat, als ik weer eens hier terugkom, wat ik gaarne zal doen, het een nog sterkere vereniging zal zijn, en daar twijfel ik niet aan, want wat ik gezien heb stemt tot tevredenheid, vooral het springen. Ik neem voor heden nog geen afscheid van U, straks hoop ik U allen in ‘s-Hertogenbosch te zien.’

De padvinders beantwoordden de woorden van de prins met een driewerf hoera en rond half twaalf vertrok de prins met zijn auto naar de provinciehoofdstad; de padvinders volgden even later met de trein om in ’s-Hertogenbosch deel te nemen aan de provinciale padvinderswedstrijden.

Appendix

Bronnen


  • Michel Hooijmaaijer, Waalwijkse padvinders in het begin van de 20e eeuw, De Klopkei (37e jaargang, 2e kwartaal 2013).
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen