Willem Hordijk

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 10 aug 2014 om 16:53

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem Hordijk
Collectie SALHA, fotonr. WAA30288, foto J. de Bont
Collectie SALHA, fotonr. WAA30288, foto J. de Bont
Persoonsgegevens
Naam Willem Hordijk
Geboren Noordeloos, 16-06-1901
Overleden Waalwijk, 15-05-1969
Burgerlijke staat Gehuwd met Anthonia Jannetje van Zijl
Overige gegevens
Beroep(en) schoolarts


Willem Hordijk (Noordeloos, 16 juni 1901 – Waalwijk, 15 mei 1969) was een zoon van Arie Pieter Hordijk en Antje Duijm. Nadat hij in 1926 in Amsterdam zijn artsendiploma behaald had, vestigde hij zich als huisarts in Ouderkerk aan de Amstel.

Op 1 januari 1950 werd hij benoemd tot hoofd van de schoolartsendienst in het district Waalwijk. In 1954 werd hij met algemene stemmen gekozen tot hoofd van de Waalwijkse Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Die dienst hield zich bezig met het voorkomen en eventueel bestrijden van besmettelijke ziekten, het bevorderen van de algemene volksgezondheid, sportkeuringen enz.
Daarnaast was hij gedurende een aantal jaren vice-voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis en doceerde hij aan de MMS-leerlingen van het Dr. Mollercollege het vak Hygiëne. Bij beschikking van de staatssecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen werd hij in 1955 als lid toegevoegd aan de Subcommissie voor de Lichamelijke Opvoeding.
Met grote regelmaat publiceerde hij in het tijdschrift Sociale Geneeskunde.

Tijdens een tentoonstelling van tekeningen en schilderijen van leerlingen en leraren die in 1952 op het Dr. Mollercollege gehouden werd, verraste Hordijk menigeen door de expositie van tientallen door hem vervaardigde reisschetsen.

In 1961 promoveerde dokter Hordijk tot doctor in de geneeskunde op het proefschrift ‘Groei en ontwikkeling in puberteit en adolescentie.’ In dit proefschrift groepeerde hij zijn gegevens in de eerste plaats naar de ontwikkelingsfase van de kinderen en niet, zoals indertijd gebruikelijk, naar de kalenderleeftijd.

Enige maanden na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, nam dokter Hordijk in december 1966 afscheid van zowel de schoolartsendienst als de gemeentelijke gezondheidsdienst. Hij overleed onverwacht op Hemelvaartsdag 1969 en werd begraven op het kerkhof van de parochie Maria Onbevlekt Ontvangen

De naam van Willem Hordijk leeft in Waalwijk voort in de naar hem vernoemde Dr. Hordijkschool.

Appendix

Bronnen


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen