Wijnstraat

Uit WaalwijkWiki
Versie door Christianvanderven (Overleg | bijdragen) op 27 jan 2014 om 07:06

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Situatie Wijnstraat

De Wijnstraat (later bekend als de Leeuwenkuil) was een dam in de vorm van een hofje met aan weerszijden vier werkmanswoningen, iets ten oosten van de Hooisteeg, aan de Winterdijk waar nu een huis staat met nummer 35.

Plattegrond werkmanswoning Wijnstraat in 1954

Deze huisjes werden in 1888 gebouwd door de toenmalige gemeentesecretaris, Franciscus Wilhelmus van Liempt. Hij had negen kinderen die allen in internaten studeerden. De bouw van deze huisjes gaf een bijverdienste om die studies mee te bekostigen. Een andere bijverdienste was zijn wijnhandel. Geen wonder dat de huisjes door hem "Wijnstraat" werden gedoopt. Oude Waalwijkers spreken ook nog wel van "achter de secretaris", verwijzend naar diens woning die ten zuiden van de huisjes aan de Grotestraat 281 stond. Toen rond 1940 in de Wijnstraat een familie De Leeuw kwam wonen, veranderde de naamgeving allengs in "Leeuwenkuil".

Leeuwenkuil in 1955

Achter in het hofje (waar geen blaadje groen te bekennen was) stonden vier privaten, voor elke twee huisjes een.

Sloop Leeuwenkuil in 1964

Gedurende hun hele levensduur bleven de huisjes in bezit bij de familie Van Liempt. Na de onbewoonbaar verklaring in 1954 duurde het vanwege de heersende woningnood in Waalwijk nog tien jaar voor ze ontruimd en gesloopt konden worden.

Appendix

Bronnen


  • Ad J. van Liempt, Wonen in Dammen en Mijnen. Komst, bewoning en het weer verdwijnen van 19e-eeuwse werkmanswoningen in Waalwijk (Rosmalen 2013).
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen