Vredesplein

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 7 apr 2013 om 20:52

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
GAW, fotonr. 4180)

Op zondagavond 14 mei 1950 werd het Vredesplein, met een door Waalwijks Belang aangeboden concert, officieel ingewijd. De Echo van het Zuiden berichtte de volgende dag:

Er is de laatste jaren veel veranderd op en om de plaats die nu ‘Vredesplein’ heet. We herinneren ons nog levendig dat je over zandpaadjes en door greppeltjes moest lopen en over sloten moest springen om van de nieuwe wijk in ’t centrum te komen. Dat is eigenlijk maar erg kort geleden. Toen is men begonnen met bouwen: nieuwe huizen, straten, een fabriek. En ’t aanzien van de weiden veranderde. Als een grote vlakte lag tussen al dit nieuwe het toekomstige Vredesplein. Daar werd puin gestort en er werden jonge bomen geplant. De stenen werden er in gewalst. Weer andere stenen kwam er bovenop en zo zag je langzamerhand die vlakte tot een plein groeien.

En hiermee is Waalwijk, naast het vele andere dat tot stand kwam, een fraai ‘Vredesplein’ rijker. Moge het deze naam, uitgekozen onder de indruk van de voorbije oorlog, als een symbool dragen.

Al voor de opening van het Vredesplein, op 10 november 1949, werd aan het toekomstige plein de semi-permanente huisvesting van de Nijverheidsschool in gebruik genomen. Het zou tot 27 april 1960 duren voordat de permanente school gereed was. Sinds 1995 is in dit gebouw de Walewyc-mavo gevestigd.

Tot medio 1995 was het Vredesplein de locatie waar zowel de weekmarkten als de jaarlijkse kermis gehouden werden. In verband met plannen voor de bebouwing van het Vredesplein verhuisden beide evenementen toen naar het Unnaplein en verrezen op en rond het plein achtereenvolgens Woonzorgcentrum Antoniushof (1996), het nieuwe Theater De Leest (1996), een busstation (1997) alsmede een kantoren- en appartementencomplex.

Op 15 oktober 2004 werd aan het Vredesplein het Vredesmonument onthuld.

Het geheel vernieuwde plein werd op 24 februari 2006 officieel geopend, onder andere met een gedicht van stadsdichter Vincent van den Hoven.

Appendix

Bronnen

  • De Echo van het Zuiden, 15 mei 1950.
  • Brabants Dagblad, december 1996, december 1997 en februari 2006.

Noten

  • De 'nieuwe wijk' is de Bevrijdingsbuurt
  • Met ‘een fabriek’ wordt verwezen naar de vestiging van Landis & Gyr.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen