Vondsten Besoijensestraat 1953: verschil tussen versies

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 26: Regel 26:
 
[[Categorie: Archeologie]]
 
[[Categorie: Archeologie]]
  
{{DEFAULTSORT: Besoijensestraat, vondsten
+
{{DEFAULTSORT: Besoijensestraat, vondsten}}

Huidige versie van 9 apr 2013 om 20:45

De stijgbeugel (hoog 157 mm breed 110 mm voetvlak 103 x 75 mm) is aan de zijkanten versierd met zeven verticale strepen, boven ingesloten met twee horizontale bandjes. Daarboven twee schuin oplopende bandjes en aan de bovenkant is een schelp uitgesmeed (Foto Sjef Vugts).
Het hoefijzer, gezien aan de onderzijde, heeft aan de achterkant twee kalkoentjes. Met een ristbeitel is over de gehele lengte en op de buitenkant een rits ingeslagen. Een rits is een sleuf in een hoefijzer. In de rits zitten de gaten voor de hoefnagels. In de rits zat de kop van de hoefnagels, zodat deze niet kon afslijten. Er is een putje ingeslagen, waarmee is aangegeven of het een links of een rechts ijzer is. Er zit geen nok op de voorzijde (Foto Sjef Vugts).

Inhoud

[bewerken] Roestig zand

Bij het graven van een sleuf voor de riolering bij de aanleg van de Molenstraat (1953) vond men in de uitgegraven zwarte grond op de hoek met de Besoijensestraat klonten met roestig zand. In die klonten grond zaten smeedijzeren voorwerpen voor ruiter en paard. Een aantal zaken heeft Sjef Vugts (technisch hoofdambtenaar van Gemeentewerken en heemkundige) mee naar huis genomen, grondig schoongemaakt, in een doos gedaan en die in het gemeentehuis op de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in een kast gezet. Daar is alles in 1984, bij het verhuizen van de afdeling naar de nieuwe vleugel van het gemeentehuis, weggegooid. Jammer, maar waar.

[bewerken] Speurwerk

Enkele vondsten had Vugts thuis bewaard. Een hoefijzer, een stijgbeugel, een ruiterspoor en nog een voorwerp. Ondanks zijn intensieve speurwerk kon hij geen verklaring vinden voor de herkomst van de voorwerpen. Juist in die tijd kwam de heer R.D. Kakebeeke uit Eindhoven vaak in Waalwijk, op de vergaderingen van de toenmalige heemkundige vereniging. Hij studeerde historische geografie, was leraar, archivaris en vicevoorzitter van Brabants Heem. Bij een van die gelegenheden werden hem de gevonden voorwerpen getoond. Ook hij had geen idee van de ouderdom, maar veronderstelde, omdat er veel gelijksoortige voorwerpen gevonden waren, dat ter plekke een smederij had gestaan. Op een topografische kaart werd voor hem de exacte locatie van de vindplaats aangegeven en Kakebeeke nam alles mee voor onderzoek.

Op het spoor (lang 160 mm, breed 65 mm, lengte staart is 80 mm) zijn achteraan nog de tandjes van het getand randje te zien waarmee de ruiter het paard de sporen gaf, om het dier aan te drijven. Aan het hielstuk zijn scharnierende knoopjes te zien en sleufjes waar riempjes aan bevestigd en doorgehaald konden worden (Foto Sjef Vugts).
Het voorwerp dat op het steeltje ligt, is een blaadje met een steeltje eraan. Het blaadje is 60 x 30 mm. In het midden zit een ruggetje, de onderzijde is vlak. Het steeltje is 105 mm lang. Aan het einde zit een gesmeed oogje waar een riempje doorgestoken kon worden, waarmee het aan de arm kon worden bevestigd. Het werd gebruikt om de zool van de hoef schoon te maken (Foto Sjef Vugts).

[bewerken] Smederij Prins Frederik Hendrik

Ruim een half jaar later kon hij melden dat op de vindplaats, ten tijde van het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629, een smederij geweest was van het leger van Prins Frederik Hendrik. Bij dat beleg had het Staatse leger drie ringen om de stad gelegd. De eerste ring lag zo dicht mogelijk om ’s-Hertogenbosch heen. De tweede ring, met vervangende troepen, bevond zich onder andere in Nieuwkuijk en de derde ring, met reparatie- en onderhoudstroepen, liep door Besoijen. Op de locatie waar in 1953 de voorwerpen gevonden werden, bevond zich een smederij van het Staatse leger, aldus Kakebeeke.


[bewerken] Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming overgenomen uit: Sjef Vugts, ‘Vondsten in de Besoijensestraat te Besoijen en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629,’ De Klopkei, 22e jaargang, 2e kwartaal 1998

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen