Voetbalvereniging R.W.B.

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

R.W.B. WAALWIJK De eerste voetbalclub in Besoijen was Vlugheid Wint Afgekort V.W. Opgericht in 1906 maar door gebrek aan leden in 1908 opgeheven. Maar enkele mensen vonden dat er toch gevoetbald moest worden, en richte op 02-02-1908 de club B.V.C.op.De oprichtings vergadering werd gehouden bij cafe Bart.van.Sjoos.Verstijnen. nu beter bekend als cafe van Heumen. De nieuwe naam gaf nogal verwarring en de naam werd verandert in R.W.B. Men kon gaan voetballen het terrein was een weiland en bij veel regen liep het veld geheel onder water en was het veld onbespeelbaar iets waar RWB 100 jaar later ook mee te maken kreeg op de huidige locatie. RWB mocht het veld gratis gebruiken, maar de leden konden voor 5 cent een biertje kopen en de leden maakten daar goed gebruik van zodat het voor Bart voldoende was en hij een goede omzet draaide. In het begin werd er nog geen competitie gespeeld, men speelde zogenaamde medaille wedstrijden. De eerste wedstrijd werd gewonnen omdat de tegenstander niet kwam opdagen. In 1909 ging RWB in de Brabantse voetbal bond spelen, het werd geen succes men werd laatste in de competitie, het jaar daarop ging het al beter en eindigde men als derde in de klasse.

Inhoud

1914 - 1918

De eerste Wereld oorlog liet RWB niet ongemoeid een zevental spelers werden opgeroepen om hun land te dienen en RWB speelde dan ook geen competitie wel speelde men vriendschappelijke wedstrijden tegen hier gelegerde [millitairen]

DE CRISIS JAREN

De jaren 20-30 ook wel de crisis jaren genoemd gingen ook in Besoijen niet ongemerkt voorbij, in 1922 werd Besoijen net als Baardwijk opgenomen in de gemeente Waalwijk dit zeer tegen de wil van beide gemeente/s. In de enige industrie de schoenmakerij was de crisis goed voelbaar, het was niet voor iedereen mogelijk om voetbalschoenen of een wedstrijd shirt te kopen. Toch waren er ook lichtpuntje/s RWB werd toegelaten tot de N.V.B. De voorloper van de K.N.V.B. En in deze nieuwe competitie deed RWB het niet slecht in 1939 1940 toen dreigende oorlog/s wolken zich boven Europa samen pakte werden ze zelf kampioen in hun klasse wel moest de club door het uitbreken van de mobilisatie verschillend leden uit de dagelijkse omgeving missen doch niet tegenstaande alles werd door het bestuur en leden energiek aan gepakt. Er werd getraind en zij die hun dienstplicht moesten vervullen vervulden niet alleen hun plicht voor het vaderland maar ook voor de club, en indien mogelijk waren ze op zondag op het veld te vinden om voor RWB te strijden.

DE OORLOG 1940 1945 In 1940 brak de oorlog in alle hevigheid los over Europa en ook Nederland werd niet gespaard. Wat zou er van Nederland en RWB overblijven zouden alle leden wel uit het Krijg/s gewoel te voorschijn komen, god zij dank kon onze voorzitter tijdens de algemene vergadering op 23-06-1940 allen ook de militairen weer hartelijk welkom heten, RWB was tot dat moment gespaard gebleven. In de competitie werd RWB geheel anders ingedeeld de bezetter ging zich ook met de sport bemoeien, de fusie tussen de I.C.V.B. De katholieke voetbalbond en de N.V.B. de K van koninklijk mocht niet meer gevoerd worden was een feit. RWB werd ingedeeld in de derde klasse en kwam daar een nieuwkomer tegen RKC ontstaan door een fusie van HEC. WVB. EN HERCULES. Om de eerste wedstrijd werd zelfs gegokt op de uitslag of het invloed zullen we nooit weten maar RWB won overtuigend met 4-1. Op het einde van de competitie er waren nog 3 wedstrijden te spelen hoefde RWB maar 3 punten te halen maar dat het bij voetbal raar kan lopen weten we allemaal tijdens de laatste wedstrijden ondervonden we de druk van de bezetter op de RWB gelederen enkele spelers van zowel RWB 1 als 2 vertoefden al in het buitenland vanwege verplichte te werk stelling door de Duitsers, of het daar aan lag weten we niet maar RWB eindigde als derde. Het jaar daarop ging het wat beter men werd tweede achter kampioen RKC in het volgende seizoen 1943-1944 ging RWB met minder zelf vertrouwen de competitie in dit kwam mede door de bezetter, de gevolgen van de oorlog werd steeds meer voelbaar en dat drukte de stemming en het animo om te voetballen de razzia/s op de voetbal terreinen namen sterke vormen aan en men was niet zeker van de toekomst van spelers en supporters men moest elkaar tijdig waarschuwen wanneer er onraad dreigde.

Ida Wijtvliet (collectie RWB).

RWB EN ATLETIEK Dat RWB meer was dan alleen voetbal is niet zo erg bekend en er is dan ook weinig van terug te vinden, maar de club heeft wel een zwarte bladzijde in haar bestaan op een mooie zomerse dag 28-05-1947 wilden twee leden van de club Ida Wijtvliet en Joke Schalken een verfrissende duik nemen in een van de wielen bij Besoijen. Dit werd hun echter fataal beide verdronken dit was een zware slag voor de jonge vereniging en de kleine gemeenschap die Besoijen toen was.

BEVRIJD MAAR NIET VRIJ Het seizoen 1944-1945 werd er een nood competitie gespeeld welke niet werd uitgespeeld het zuidelijke deel van Nederland was het strijd toneel geworden de wedstrijd tegen SARTO uit Tilburg was de laatste wedstrijd. De geallieerde vliegers voerden tijdens de wedstrijd een bombardement uit op vliegveld Gilze-Rijen, na een uurtje schuilen werd de wedstrijd gestaakt, de voetbal spullen werden opgeborgen het was de laatste wedstrijd onder de bezetter. De bevrijding op 30-10-1944 werd voor Waalwijk een feit maar bracht al op 1 november voor RWB verliezen onze terrein knecht Hannes. Treffers. die meer da 35 jaren onze club gediend had en zijn schoonzoon Hannes.Verhoofstad. werden uit het leven gerukt toen een granaat precies op hun schuilkelder viel deze bevond zich halverwege het Westeinde. Dit waren zware verliezen ook Betje de dochter van Hannes en Ad zijn kleinzoon en zijn vrouw Anna lieten het leven.Na de oorlog speelde de 4 Waalwijks clubs een onderlinge competitie en daar was Baardwijk de sterkste. Onze geallieerde bevrijders brachten RWB ook nog in moeilijk heden want ze waren zo vriendelijk de afrastering om het veld te slopen en onze club tent in een onmogelijke staat achter zich te laten, hier door moesten flinke financiele offers gebracht worden.-

OP NIEUW VRIJHEID Het seizoen 1945-1946 was het eerste wat onder vrije vlag werd gespeeld, ongeveer alle tegenstanders van voor de bevrijding waren weer bij RWB ingedeeld, maar de resultaten waren niet hoogstaand. De oorlog had veel schade aan ons terrein toe gebracht en met man en macht werd alles weer in puike conditie gebracht, zodat men weer verder kon met het spelen van wedstrijden. De eerste wedstrijd speelde we tegen WSC en werd verloren met 7-1 voorwaar geen best begin. Op 02-02-1948 werd op feestelijke wijze het veertigjarig bestaan gevierd, ondanks het dreigende degradatie spook, zaterdags werd er een druk bezochte receptie gehouden bij Café.Smolders. waar diverse clubs aanwezig waren. s.Avonds was er een feestavond bij de Gildenbond. Waar een revue avond was met onder andere Lou. Bandy, de Wama,s en Coby Beek, voor die tijd top artiesten. Op zondag was er een bijeenkomst in het club lokaal waar K.N.V.B. voorzitter Karel. Lotsy aan mede oprichter[Marien van Vugt] de bondsvlag overhandigde.zondag avond was er nog een feestavond vol cabaret bij zaal Thalia verzorgt door de Waalwijkse familie van Engelen.

DE GOUDEN JAREN 50 Seizoen 1949-1950 was net als het jaar ervoor tegen hoofdzakelijk tegen clubs uit de Langstraat, met veel publiek langs de lijn. Dit seizoen werd wel het begeerde kampioen schap behaald maar de promotie wedstrijden brachten RWB niet naar de derde klasse. Het seizoen 1951-1952 werden ze weer kampioen na een nek aan nek race met R.K.D.V.C. uit Drunen. De promotie wedstrijden ten BERCHEM SPORT brachten twee overwinningen en men promoveerde naar de derde klasse. Alvorens men aan de competitie begon deed RWB mee aan het zilveren schoen toernooi bij RKC en wisten hier beslag op te leggen. Door het bestuur werd voor elk spelend lid een ongevallen verzekering afgesloten die hen bij blessures opgedaan in wedstrijden verzekerde van aanvulling op hun loon tot 100 procent. Aan de vooravond van het vijftig jarig jubileum stond de club er goed voor, het ledental vooral bij de jeugd neemt gestaag toe en voor het eerst word er een club blad uitgegeven met de naam SOCCER. Het vijftig jarig bestaan werd een groot feest. Bonds voorzitter Toon.Schróder kwam RWB de bondswimpel aanbieden en Marrien van Vugt Mocht de zilveren bondsspeld in ontvangst nemen ,voor zijn verdienste kreeg hij van de Brabantse Bond de gouden plaquette. Een tweetal cabaret avonden met dans en een ballonnen wedstrijd voor de jeugd en een geslaagde jeugd avond waren naast een drukke receptie de hoogtepunten van het vijftig jarig bestaan .

EEN NIEUW ONDERKOMEN Aan het begin van 1962-1963 werd de grote stap gezet eindelijk kon RWB bezit nemen van een prachtig sportcomplex,[ELZENHOVEN]ten zuiden van de spoorlijn met een prachtige kantine en dito kleedkamers, RWB kon zich gaan ontplooien. De prestatie van het eerste elftal viel het eerste jaar tegen men won meer uitwedstrijden dan thuis, iets waar meer clubs moeite mee hebben als zij naar een nieuw sportpark verhuizen de jeugd deed het beter de A- jeugd wist in vier op volgende zondagen in een sterk bezet toernooi alle wedstrijden te winnen en een grot wisselbeker mee naar huis te brengen. Een zevental jeugdleiders behaalden hun N.K.S. diploma. In 1964-1965 kon de vlag weer in top in de laatste wedstrijd tegen het al gedegradeerde WSC werd met 3-0 gewonnen. Voor het eerst in hun bestaan ging men tweede klasse spelen. Het was voor de club toch een succes vol jaar ook het derde elftal werd kampioen en ook de C jeugd behaalde een kampioenschap.

DE TWEEDE KLASSE De start in de competitie was prima men ging zelfs een tijde je aan de leiding, maar uiteindelijk werd de competitie in de middenmoot afgesloten. Het seizoen 1966-67 kende zo zijn eigen problemen RWB was ingedeeld met RKC in de zogenaamde Zeeland afdeling, deden zich bij RWB enkele problemen voor die de vereniging geen goed deden. Maar daar kon RWB niet verantwoordelijk voor worden gesteld er waren clubs waar tegen sportief werd gespeeld maar die RWB bij andere clubs in een kwaad daglichten stelden, jammer dat dit bij enkel clubs gelukt was. Maar RWB kon in de wedstrijden laten zien dat deze kwaadsprekerij niets voor.

HET DIAMANTEN FEEST Het zestig jarig bestaan was weer een hoogtepunt in het bestaan van de club, een druk bezochte receptie was het hoogte punt waar Marien van Vugt werd onderscheiden voor zijn verdiensten voor de club hij werd koninklijk onderscheiden die hem werden opgespeld door Burgemeester Teijssen , ook de KNVB vertegenwoordigd door M. Brox verblijde hem met een gouden bondsspeld.

EEN ACTIEVE CLUB In 1969 werd de veteranen afdeling opgericht een club met vele activiteiten zo werd er aan diverse toernooien deel genomen en er waren diverse uitstapje/s zoals naar GASTELI en de POLITIE in Boxtel waar nog lang over werd na gepraat. In de winteravonden werden er kaart avonden georganiseerd, ook een speculaas actie om de kas te spekken was een van de vele actie/s die werden opgezet. Ook de ballen vangers achter de doelen op het hoofdveld was een actie van de veteranen .

DE TRIBUNE In 1971 werd er een commissie gevormd om te komen tot het bouwen van een tribune, deze commissie hield vele vergaderingen met het gemeente bestuur, maar er kwam overeenstemming en men kon met de bouw beginnen het bouwteam DE ELZENHOVEN BOYS gingen aan de slag en binnen een jaar kon voorzitter Mart Bruurmijn de tribune voor gebruik open stellen dit gebeurde in aanwezigheid van loco burgemeester van Heeswijk die lovende worden sprak over wat bij RWB allemaal kon gedaan worden door de vele vrijwilligers. De openings wedstrijd was tegen DESK uit Kaatsheuvel.

HET GAAT MINDER Voor het seizoen 1973-1974 waren de verwachtingen hoog gespannen zeker door de interessante promotie regeling de eerste 4 clubs zouden promoveren naar een nieuw te vormen hoodklasse, maar RWB haalde maar 19 punten dus geen promotie. Een heel stuk beter deed het tweede elftal bestaande uit vele routiniers zij werden glansrijk kampioen en promoveerde naar de derde klasse reserves. Ook 1974-1975 bleek RWB een goed middenmoter maar had vooral tegen clubs uit west Brabant veel problemen. Het seizoen 1975-1976 kwam de genadeklap voor RWB samen met CLUZONA degradeerde zij naar de derde klasse, jammer voor de net aangestelde trainer Hr.van den Boogaard.

ANDERE ACTIVITEITEN De activiteiten van het bestuur leden niet onder de degradatie in het seizoen 1976-1977 kreeg een oefenhoek en een bijveld verlichting zodat ook in de avond uren wedstrijden gespeeld konden worden. Ook de bar in de kantine kreeg een opknap beurt dit werd weer gedaan door een aantal vrijwilligers. de resultaten voor de club werden er niet beter op, maar men slaagde erin om zich te handhaven.

PROBLEMEN Jammer dat spelers uit het derde elftal moeilijkheden veroorzaakten, spelers die geschorst waren door de KNVB gingen hun eigen recht zoeken door toch te spelen. In een vergadering stelde het bestuur de vertrouwens kwestie maar het over grote deel bleef achter het bestuur staan, wel moesten enkele leden geroyeerd worden. In het seizoen 1977-1978 leken de problemen achter de rug, maar halverwege het seizoen bleken er toch nog te veel problemen en tegenstellingen te zijn tussen bestuur en bepaalde mensen. Het bestuur dacht geen vertrouwen meer te hebben en zij traden af. Een nieuw bestuur werd gevormd en zij kregen de zware taak om de problemen op te lossen. Bijzonder jammer was dat de jeugdtoto dit seizoen voor het laatst mocht worden gehouden, Door een nieuwe politie verordening scheen dit in strijd te zijn met de wet op de kansspelen.

OPLEIDING WERPT ZIJN VRUCHTEN AF Naast een klassering in de kopgroep van het eerste elftal leverde het seizoen 1978-1979 het tweede een goed prestatie door kampioen te worden in haar klasse en promoveerde naar de reserve tweede klasse. Dit kwam mede doordat men op tijd jeugd spelers deed inpassen. Ook het vijfde elftal met zijn vele ervaren spelers werden kampioen. Maar de jeugd bleef niet achter de A-jeugd werd in haar klasse ook kampioen en het jaar opvolgend herhaalde zij deze stunt. Ook bij de pupillen afdeling waren de resultaten goed ook daar werden diverse kampioenschappen behaald dus een pluim op de hoed van onze jeugdleiders is hier wel op zijn plaats.

75 JARIG BESTAAN Bij de aanvang van het seizoen 1980-1981 waren de verwachtingen voor het eerste elftal weer hoog gespannen. en deed het naar behoren men eindigde op de tweede plaats. Het tweede deed in zijn zware klasse deed goed mee zeker als men de tegenstanders bekijkt. het waren reserve teams van hoofd en eerste klas clubs. Maar iets anders stond te gebeuren RWB bestond 75 jaar en er werd een feest commissie gevormd, die moest zorgen voor de financiën om het feest mogelijk te maken. Gestart werd met een geslaagde loterij. In mei rond hemelvaart werd in het kader van het van Vugt toernooi een zestal wedstrijden gespeeld tegen elftallen van zuster club WSC, ook een fancy fair en een braderie brachten veel geld op. Ook de jeugd zorgde met diverse actie/s voor hun bijdragen, maar zeker mag hier vermeld worden dat de middenstand van Waalwijk zich niet onbetuigd lied en RWB ondersteund waar het kon. Vol goede moed begon RWB aan de competitie 1981-1982 onder leiding van hun nieuwe trainer Harry v d Heuvel RWB werd kampioen van de oefenwedstrijden maar in de competitie was een tweede plaats het hoogst haalbare ook het tweede deed het naar behoren. Het 75 jarig bestaan werd weer een ouderwets gezellig feest uit gesmeerd over wel drie dagen, de feestcommissie had een compleet programma in elkaar gezet. Naast een jubileum vergadering in het club huis op 4 februari werd er de daarop volgende dagen hoofdzakelijk gefeest in de vaste feest gelegenheid van RWB bij de Gildenbond alias Ko de Nijs [de Gecroonde Leerse]. Hoogtepunt van het feest was wel het optreden van de Staf Parmentier show uit Belgie. Tijdens het jubileum werden Mart Bruurmijn en Dick van Baardwijk verrast met de zilverspeld van de KNVB voor hun jaren lange inzet voor RWB. Het was wel het laatste feest dat RWB daar vierde want op 05-04-1987 brande het pand [de gecroonde leerse] tot de grond toe af.

WISSELENDE PRESTATIES Seizoen 1983-1984 werd door RWB goed begonnen na negen wedstrijden stond men derde op de ranglijst, maar daarna kwam de klad er in de tweede helft werden er zes wedstrijden verloren, wel werden er veel doelpunten gemaakt het leeuwendeel kwam op naam van Frank Moonen. De derby,s tegen WSC werd thuis nog gelijk gespeeld maar uit werd met 1-0 verloren ook van Baarwijk werd niet gewonnen uit werd het 3-3 thuis werd het 1-2 en zo was plaats acht het hoogst haalbare in dit seizoen. Het volgende seizoen werd RWB zesde in de eindstand met 24 punten uit 22 wedstrijden. Opvallende uitslagen waren RWB WSC 1-6 en DONGEN RWB 0-6 vooral de nederlaag tegen WSC kwam hard aan omdat RWB toen bovenaan stond, een schrale troost was dat WSC dat jaar kampioen werd. Ook het seizoen 1985-1986 liep niet slecht met een vierde plaats met 23 punten uit 22 wedstrijden. Het was de altijd lastige uitwedstrijd tegen SCO uit Oosterhout die voor problemen zorgde, na een doelpunt van Jack Didden dat om onduidelijke reden werd afgekeurd maakte Mau Mandemakers een opmerking richting de scheidsrechter en kon vertrekken, er ontstond enige opwinding onder het publiek en de scheidsrechter staakte de wedstrijd. Eric van de Velden was dit jaar de vervanger van [Frank Moonen] die naar FC ANTWERPEN was vertrokken en deed het naar behoren. Wel werd in deze competitie de grootste nederlaag in het bestaan van RWB geleden met 7-0 werd van CONCORDIA uit den Bosch verloren.

HET 80 JARIG BESTAAN Dit feest werd gevierd op het eigen sportpark men had een grote tent laten plaatsen waar alle festiviteiten plaats vonden. Jac.Didden, en Tiny. Bergmans werden verblijd met de zilveren KNVB speld voor hun verdiensten en belangen loze inzet voor de club. RWB voetbalde toen in de derde klasse speelde en heeft daar tot 1989-1990 gespeeld met wisselende resultaten.Het seizoen 1990-1991 begon met een nieuwe trainer John Smetsers en werd degradatie een feit, dit was voor de tweede keer in het bestaan van de club, en de gif beker was nog niet helemaal leeg.

TUSSEN HOOP EN VREES Het eerste jaar in de vierde klasse werd de nacompetitie gehaald, maar geen promotie en bleef men dus vierde klasser. In het jaar 1992 starte RWB met een loterij om de kantine verder uit te breiden om zo haar leden meer recreatie te bieden. Op 29-01-1993 was de slot avond en werd de eerste prijs een Peugot 106 door burgemeester van Schaik getrokken. De commissie kon die avond aan voorzitter [LAU SNELS] een cheque aanbieden van maar liefst 72.000 gulden. Ondanks dat de gemeente aan verhuizen dacht kreeg RWB toestemming om de kantine uit te breiden. Onder leiding van Kees Kuijsten werd dit net na de vakantie in 2400 vrijwilligers uren gerealiseerd, wethouder Henk Heuverling kwam de nieuwe kantine openen. Het seizoen 1992-1993 bracht weer geen promotie tegen Bladella werd met 1-3 verloren. Het seizoen 1993-1994 werd een diepte punt in het bestaan van RWB, mede door vele blessures van belangrijke spelers degradeerde men naar de inmiddels opgeheven onder afdeling. Maar er was ook een lichtpunt wie op de bodem zit kan alleen maar omhoog kijken.

WEER EENS KAMPIOEN Na een verblijf van twee jaren in de onderafdeling kon RWB eindelijk weer eens feestvieren, de boerenkar werd te voorschijn gehaald en in optocht ging het door Waalwijk. De jaren er opvolgend waren de resultaten wisselend, BERRY BRUURMIJN speelde 250 wedstrijden in RWB 1 dat gebeurde in de wedstrijd tegen BAVEL de andere elftallen deden het beter, RWB 3 werd kampioen en ook de B1 en de B2 behaalde kampioenschapen. Toch weer enkele lichtpuntje/s en gaf veel hoop voor de toekomst. in 1998 bestond RWB 90 jaar en dat feest werd in 3 stappen gevierd in het weekend van 19/21 februari met muziek van WOLLUK BREUK EN CONNEXION en een playback wedstrijd. Op 14 mei ging het feest verder met een voetbalclinic voor de C-B-E-D jeugd verzorgt door de gebroeders MUHREN. JAC DIDDEN mocht de gouden KNVB speld in ontvangst nemen voor zijn verdienste voor de club. De feestavond was weer succes met o/a LOU and The New Stars en de Bossche zangeres zonder naam. Op14 mei was er nog een dag voor de jeugd met disco en een rodeo al met al weer een geslaagd feest.

EEN NIEUWE THUIS HAVEN In de winterstop was het zover op vrijdag en zaterdag 2 en 3 januari kon men gaan verhuizen naar een nieuw onderkomen, zeker 100 vrijwilligers waren bereid om al de spullen over te brengen naar sportpark DE GAARD. De jeugd ging in optocht door het inmiddels bekende tunneltje van het oude veld naar het nieuwe onderkomen. Daar werd door de ereleden WIM SNELS MART BRUURMIJN en DICK VAN BAARDWIJK de opening verricht door een plaquette te onthullen met hun namen en de openings datum. de eerste wedstrijd ging tegen de betaalde jongens van RKC WAALWIJK en ging met 6-0 verloren, maar een compliment voor RWB want de stand werd pas in het laatste kwartier bereikt, maar daar maalde niemand bij RWB om. voor de wedstrijd speelde de jeugd nog een onderlinge wedstrijd.

RWB EEN FAMILIE CLUB Ja RWB is een club waar velen familie namen rond zweven zonder andere te kort te doen wil ik er een uit lichten DE BRUURMIJNEN toch een begrip bij RWB. Vader Mart met zijn zoons BAS en HANS en VADER HUUB met zijn ZOONS JOHAN HUUB en de zoon VAN JOHAN BERRY maar een wil ik er speciaal uitlichten de jongste zoon van HUUB ALBERT, het begon allemaal op het oude SLEM TERREIN. ALBERT begon natuurlijk bij RWB van vader HUUB zou hij niet anders mogen, Maar hij had geen makkelijke jeugd want hij woonde in het HEIKE wat bekent stond als een RKC bolwerk. Maar hij hield zich kranig staande en al snel werd duidelijk dat deze telg over talent beschikte die hem verder zouden brengen dan RWB. Albert verhuisden mee naar sportpark ELZENHOVEN waar hij in een jeugd team terecht kwam met louter vrienden, dit zorgde voor een goede doorstroming naar hogere elftallen, en al snel kwam hij in het eerste elftal van RWB waar hij zijn beide broers JOHAN en HUUB tegenkwam en ze vormde enkele jaren de aanval van RWB. Dit viel voor de jonge ALBERT altijd niet mee om tussen oudere voetballers zijn spelletje te spelen zij wisten het allemaal beter, maar het droeg wel bij aan zijn ontwikkeling als voetballer. Maar zijn talenten bleven niet on op gemerkt, zo heeft hij via RWB alle Brabantse jeugd selectie/s door lopen, en ook het Nederlands militairen elftal kon hij op zijn conto bij schrijven. Op 18 jarige leeftijd kwam hij voor een moeilijke beslissing te staan, hij zou RWB gaan verlaten om prof te worden bij FC DEN BOSCH, daar heeft hij 4 fijne jaren gehad en waar hij ook de gemoedelijke sfeer vond die hij bij RWB had achtergelaten. jammer was het dat na 4 jaren de club zich niet aan hun afspraken hield, en hij daar weer vertrok. RKC toen nog een amateur club hoorde daarvan en kwam met het verzoek om daar te komen spelen, wat hij dan ook deed maar wat hem door velen niet in dank werd afgenomen want een RWB/er gaat niet naar RKC dat kon hij niet maken. Achteraf toch wel een goede keuze want wie kan zeggen dat hij 2x kampioen van de hoofdklasse is geworden en ook nog eens 2x algeheel kampioen bij de amateurs van NEDERLAND is geworden. En als je op 30 jarige leeftijd ook nog eens gevraagd word om als prof voor RKC uit te komen dan heb je het niet verkeerd gedaan. Dit zou hij nog 2 jaar volhouden, en dit dank zij RWB want daar op het Slem terrein is het toch allemaal begonnen.

NOG TWEE PROFS De jeugd afdeling van RWB heeft diverse goede voetballers voort gebracht zou was er ook PETER TREFFERS, zijn vader een zeer verdienstelijk voetballer bij RWB melde hem op 6 jarig leeftijd aan bij RWB en zo begon zijn cariére al op 14 jarig leeftijd proefde hij al van het senioren voetbal, want als het elftal van zijn vader spelers te kort kwam speelde hij daar menig wedstrijdje mee. Na een mislukt prof avontuur bij FC den BOSCH 1984-1985 keerde hij terug bij RWB, Doordat hij regelmatig scoorde kwam hij in beeld bij RKC waar hij zijn debuut maakte tegen FEIJENOORD uitslag 1-1 in 1990 werd hij door verkocht aan FC EINDHOVEN waar hij nog diverse jaren heeft gespeeld, daar stopt hij met voetballen en gaat verder als trainer. Nog een talent uit de RWB jeugd was FRANK MOONEN op 16 jarige leeftijd maakt hij onder trainer van den BOOGAARD zijn debuut in het eerste elftal enkele jaren later word hij gevraagd om voor FC ANTWERPEN te komen voetballen en krijgt als trainer Arie Haan. Bij de club maakt hij een geweldige tijd door. Maar het einde was minder leuk Antwerpen wilde hem verhuren aan FC Hoogstraten en moest hij in de avonduren gaan trainen en gaan carpoolen met een speler uit Goirle, dit ging allemaal niet door en men kwam met een voorstel waarin hij zich kon vrijkopen maar de vergoeding die men vroeg was erg hoog. En het resultaat was dat hij voor 3 jaar werd geschorst Ton Ellings voorzitter van WSC kwam langs en vroeg om voor WSC te komen spelen, maar ook hij kreeg bij Antwerpen geen voet aan de grond al ging de vraag prijs wel naar beneden Ook de UEFA werd erbij gehaald en dat had tot resultaat dat de schorsing werd terug gebracht naar 1 jaar, maar de competitie liep al op een eind en van spelen voor WSC kwam niets terecht, en keerde hij terug naar RWB.

DE VOORZITTERS VAN RWB A.v.Oostrum 1918-1932 Th.J.Nuijten 1932-1933 J.A.v.Lottum 1933-1934 L.v.d.Heijden 1934-1935 A.H.Braspenning 1935-1936 P.v Tlborgh 1936-1938 L.v.d.Heijden 1938-1939 Th.Adriaanse 1939-1940 W.v.d.Gouw 1940-1942 P.Maijers 1942-1943 vacant 1943-1944 P.A.Móring 1944 1947 Jac.v.Loon 1947-1949 J.V.Osch 1949-1950 M.Sulsters 1950-1951 P.A.Móring 1951-1952 W.Snels 1952-1967 M.Bruurmijn 1968-1977 w.d.Gouw 1977-1978 P.Avontuur 1978-1984 L.Snels 1984-2000 P.Kelder 2000-2003 B.Bruurmijn 2003-.

TRAINERS RWB H.v.Tilburg 1943-1945 Hr.v.d.Welle 1947-1949 T.J.Knier 1950-1954 T.J.Knier/C.Bertens 1954-1955 T.J.Knier 1954-1957 T.J.Knier/J.v.d.Donk 1957-1958 J.v.d.Donk 1958-1959 J. Matheijsen 1959-1964 Kaufman 1964-1967 J.M.Nelissen 1967-1971 H.Quaatvliet 1971-1976 Th.v.d.Boogaart 1976-1981 H.v.d.Heuvel 1981-1983 J.Broers 1983-1984 R.Wouters 1984-1987 T.v.d.Steen 1987-1988 J.Smetsers 1988-1991 R.Tijs 1991-1993 H.Berbers 1993-1994 N.v.d.Brink 1994-1997 G.Herkens 1997-1999 R.Schuermans 1999-2001 H.Richters 2001-2002 B.Jansen tot december 2002 P.Brekelmans 2002 rest van het seizoen B. Bruumijn. J.Kroot 2002-2005 P.Berkelmans 2004-2008 E.v.d.Heiden 2008-2009 P.v.Berkel 2009-2012 B.Bruurmijn neemt op 15 -03-2012 taken over samen met G.Kuijsten. T. Heijkoop assistent H. Sengan 2012-

VRIJWILLIGERS Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers daar draait bijna alles op een van de vrijwilligers was Jan van Ark een man die meer dan 40 jaar zijn vrije uurtjes aan RWB bestede. Jan was een laatbloeier pas op zijn 23-ste jaar ondekte Jan het voetbal, hij stond 2 jaar onder de lat bij het Sprangse SDO daarna maakte hij de overstap naar RWB om daar nooit meer weg te gaan. Jan werd een begrip bij RWB hij begon als doelman van het tweede elftal daarna werd het derde elftal zijn plekkie, maar na enkele jaren stopte hij met voetbal hij vond andere manieren om zich in Besoijen nuttig te maken. Om te beginnen zat hij 5 jaren in de elftal commissie met een andere kanjer Tiny Bergmans is hij 8 jaar jeugdleider geweest van de A en D jeugd die hij begeleide en trainde.Wie veel doet word dikwijls gevraagd zo is hij ook nog trainer van het dames elftal geweest tussen de bedrijven door maakte hij zich ook nog verdienstelijk als terreinknecht, waar hulp kreeg van zijn zoons Wal en Jac de club liefde zit dan ook in de familie.Op het moment dat het tweede elftal van RWB in de derde klasse speelde was hij er grensrechter in die functie maakte hij de promotie naar de tweede klasse mee, zelf promoveerde hij ook en werd ook 9 jaar lang grensrechter van het eerste elftal. En nog zijn we niet klaar met Jan want ook was hij 10 jaar een van de leiders van het jeugdkamp van RWB. en zat hij 25 jaar in het jeugdbestuur van RWB en is ook nog voorzitter van de veteranen geweest. Zelfs als hulp van Sinterklaas werd hij gestrikt er was hem gauw niet te veel als het om RWB draaide. Terecht dat deze kanjer dan ook als lid van verdienste werd benoemd door de KNVB die hij kreeg bij het 80 jarig bestaan van RWB waar ook een bonds speld aan was verbonden.Jan overleed op 16-01-2000 en zijn as werd op het hoofdveld van Elzenhoven uit gestrooid. Van een heel ander caliber is Jac Didden als voetballer was hij niet erg succes vol en hij ging al gauw over op waar hij goed in was geld binnenhalen voor RWB als vertegenwoordiger verdiende hij zijn boterham en een vlotte babbel was hem niet vreemd, en zo haalde hij met al zijn acties zo/n half miljoen euro op voor RWB een prestatie om trots op te zijn. Ook was het niet teveel om toegangs kaartje/s te verkopen 30 jaar in het bestuur te zitten en zelfs grensrechter was hem niet vreemd een club man in hart en nieren. dit werd in 2007 beloond toen hij werd benoemd tot lid van verdienste met een koninklijke onderscheiding als beloning voor zijn inzet voor de club.

DE JEUGD KAMPEN. Al 43 jaar gaat RWB met zijn jeugd op zomerkamp, een waar gebeuren waar vele leden warme herinneringen aan hebben over gehouden. Het begon allemaal in 1969 in Wellerlooi, gelegen in het Noord Limburgse land waar het eerste kamp plaats vond, als begeleiders gingen mee de vrouw van Mart Bruurmijn, Janny Mandemakers, en de echtgenote van Tiny. Bergmans en Tiny zelf Veel is er niet over terug te vinden maar er zullen er vele zijn die terug denken aan die tijd, zoals voor de eerste keer van huis, en slapen met zoveel anderen op een kamer of in een tent. Er werd van alles georganiseerd zoals touwtrekken sjoelen en andere bekende spelletje/s en er werd uiteraard ook gevoetbald met onderlinge wedstrijden . Er werden diverse plaatsen bezocht zoals Vlierden bij Deurne waar men een aantal jaren naar toe is gegaan ook Ravenstein werd een aantal keren bezocht daar verbleef men op logement t. Kemke. met 9 begeleiders die dit allemaal belangeloos deden. Wat in de jaren wel veranderde was de kleding van de jeugd waren er eerst de gewone T-shirts later werden de shirts van grote voetbal clubs meer gedragen. Een van de vrijwilligers was Kees. Klijn hij ging in 1988 voor de tiende keer mee op kamp en werd daarvoor gehuldigd een pen met inscriptie viel hem ten deel. In 1994 ging men voor de vijfentwintigste maal op kamp naar Bergeijk en daar werd afscheid genomen van het echtpaar Klijn opa en oma genoemd zij stopten ermee na vele jaren te hebben klaar gestaan voor de jeugd van RWB. Andere vrijwilligers waren Huub en Tineke Bruurmijn, Carola Bruurmijn Jan v d Ark en Lau Snels die het presteerde om een paar pest koppen een nachtelijke wandeling te laten maken om hen op andere gedachten te laten komen, bij terug komst was hij net zo moe als de rest maar liet dit niet merken. Zo zijn er vele anekdote/s allemaal te veel om hier te vermelden maar bij het lezen van dit artikel wel weer boven komen.

Appendix

Bronnen


Jack Didden en Ad van den Houdt, RWB 100 jaar actief, uitgave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van voetbalvereniging R.W.B., Waalwijk, 2 februari 2008.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen