Voetbalvereniging R.W.B.

Uit WaalwijkWiki
Versie door Wimvdhoek (Overleg | bijdragen) op 15 nov 2013 om 16:15

Ga naar: navigatie, zoeken

R.W.B. WAALWIJK De eerste voetbalclub in Besoijen was Vlugheid Wint Afgekort V.W. Opgericht in 1906 maar door gebrek aan leden in 1908 opgeheven. Maar enkele mensen vonden dat er toch gevoetbald moest worden, en richte op 02-02-1908 de club B.V.C.op.De oprichtings vergadering werd gehouden bij cafe Bart.van.Sjoos.Verstijnen. nu beter bekend als cafe van Heumen. De nieuwe naam gaf nogal verwarring en de naam werd verandert in R.W.B. Men kon gaan voetballen het terrein was een weiland en bij veel regen liep het veld geheel onder water en was het veld onbespeelbaar iets waar RWB 100 jaar later ook mee te maken kreeg op de huidige locatie. RWB mocht het veld gratis gebruiken, maar de leden konden voor 5 cent een biertje kopen en de leden maakten daar goed gebruik van zodat het voor Bart voldoende was en hij een goede omzet draaide. In het begin werd er nog geen competitie gespeeld, men speelde zogenaamde medaille wedstrijden. De eerste wedstrijd werd gewonnen omdat de tegenstander niet kwam opdagen. In 1909 ging RWB in de Brabantse voetbal bond spelen, het werd geen succes men werd laatste in de competitie, het jaar daarop ging het al beter en eindigde men als derde in de klasse.

1914 - 1918 De eerste Wereld oorlog liet RWB niet ongemoeid een zevental spelers werden opgeroepen om hun land te dienen en RWB speelde dan ook geen competitie wel speelde men vriendschappelijke wedstrijden tegen hier gelegerde [millitairen]

DE CRISIS JAREN De jaren 20-30 ook wel de crisis jaren genoemd gingen ook in Besoijen niet ongemerkt voorbij, in 1922 werd Besoijen net als Baardwijk opgenomen in de gemeente Waalwijk dit zeer tegen de wil van beide gemeente/s. In de enige industrie de schoenmakerij was de crisis goed voelbaar, het was niet voor iedereen mogelijk om voetbalschoenen of een wedstrijd shirt te kopen. Toch waren er ook lichtpuntje/s RWB werd toegelaten tot de N.V.B. De voorloper van de K.N.V.B. En in deze nieuwe competitie deed RWB het niet slecht in 1939 1940 toen dreigende oorlog/s wolken zich boven Europa samen pakte werden ze zelf kampioen in hun klasse wel moest de club door het uitbreken van de mobilisatie verschillend leden uit de dagelijkse omgeving missen doch niet tegenstaande alles werd door het bestuur en leden energiek aan gepakt. Er werd getraind en zij die hun dienstplicht moesten vervullen vervulden niet alleen hun plicht voor het vaderland maar ook voor de club, en indien mogelijk waren ze op zondag op het veld te vinden om voor RWB te strijden.

DE OORLOG 1940 1945 In 1940 brak de oorlog in alle hevigheid los over Europa en ook Nederland werd niet gespaard. Wat zou er van Nederland en RWB overblijven zouden alle leden wel uit het Krijg/s gewoel te voorschijn komen, god zij dank kon onze voorzitter tijdens de algemene vergadering op 23-06-1940 allen ook de militairen weer hartelijk welkom heten, RWB was tot dat moment gespaard gebleven. In de competitie werd RWB geheel anders ingedeeld de bezetter ging zich ook met de sport bemoeien, de fusie tussen de I.C.V.B. De katholieke voetbalbond en de N.V.B. de K van koninklijk mocht niet meer gevoerd worden was een feit. RWB werd ingedeeld in de derde klasse en kwam daar een nieuwkomer tegen RKC ontstaan door een fusie van HEC. WVB. EN HERCULES. Om de eerste wedstrijd werd zelfs gegokt op de uitslag of het invloed zullen we nooit weten maar RWB won overtuigend met 4-1. Op het einde van de competitie er waren nog 3 wedstrijden te spelen hoefde RWB maar 3 punten te halen maar dat het bij voetbal raar kan lopen weten we allemaal tijdens de laatste wedstrijden ondervonden we de druk van de bezetter op de RWB gelederen enkele spelers van zowel RWB 1 als 2 vertoefden al in het buitenland vanwege verplichte te werk stelling door de Duitsers, of het daar aan lag weten we niet maar RWB eindigde als derde. Het jaar daarop ging het wat beter men werd tweede achter kampioen RKC in het volgende seizoen 1943-1944 ging RWB met minder zelf vertrouwen de competitie in dit kwam mede door de bezetter, de gevolgen van de oorlog werd steeds meer voelbaar en dat drukte de stemming en het animo om te voetballen de razzia/s op de voetbal terreinen namen sterke vormen aan en men was niet zeker van de toekomst van spelers en supporters men moest elkaar tijdig waarschuwen wanneer er onraad dreigde.

RWB EN ATLETIEK Dat RWB meer was dan alleen voetbal is niet zo erg bekend en er is dan ook weinig van terug te vinden, maar de club heeft wel een zwarte bladzijde in haar bestaan op een mooie zomerse dag 28-05-1947 wilden twee leden van de club Ida Wijtvliet en Joke Schalken een verfrissende duik nemen in een van de wielen bij Besoijen. Dit werd hun echter fataal beide verdronken dit was een zware slag voor de jonge vereniging en de kleine gemeenschap die Besoijen toen was.

BEVRIJD MAAR NIET VRIJ Het seizoen 1944-1945 werd er een nood competitie gespeeld welke niet werd uitgespeeld het zuidelijke deel van Nederland was het strijd toneel geworden de wedstrijd tegen SARTO uit Tilburg was de laatste wedstrijd. De geallieerde vliegers voerden tijdens de wedstrijd een bombardement uit op vliegveld Gilze-Rijen, na een uurtje schuilen werd de wedstrijd gestaakt, de voetbal spullen werden opgeborgen het was de laatste wedstrijd onder de bezetter. De bevrijding op 30-10-1944 werd voor Waalwijk een feit maar bracht al op 1 november voor RWB verliezen onze terrein knecht Hannes. Treffers. die meer da 35 jaren onze club gediend had en zijn schoonzoon Hannes.Verhoofstad. werden uit het leven gerukt toen een granaat precies op hun schuilkelder viel deze bevond zich halverwege het Westeinde. Dit waren zware verliezen ook Betje de dochter van Hannes en Ad zijn kleinzoon en zijn vrouw Anna lieten het leven.Na de oorlog speelde de 4 Waalwijks clubs een onderlinge competitie en daar was Baardwijk de sterkste. Onze geallieerde bevrijders brachten RWB ook nog in moeilijk heden want ze waren zo vriendelijk de afrastering om het veld te slopen en onze club tent in een onmogelijke staat achter zich te laten, hier door moesten flinke financiele offers gebracht worden.-

OP NIEUW VRIJHEID Het seizoen 1945-1946 was het eerste wat onder vrije vlag werd gespeeld, ongeveer alle tegenstanders van voor de bevrijding waren weer bij RWB ingedeeld, maar de resultaten waren niet hoogstaand. De oorlog had veel schade aan ons terrein toe gebracht en met man en macht werd alles weer in puike conditie gebracht, zodat men weer verder kon met het spelen van wedstrijden. De eerste wedstrijd speelde we tegen WSC en werd verloren met 7-1 voorwaar geen best begin. Op 02-02-1948 werd op feestelijke wijze het veertigjarig bestaan gevierd, ondanks het dreigende degradatie spook, zaterdags werd er een druk bezochte receptie gehouden bij Café.Smolders. waar diverse clubs aanwezig waren. s.Avonds was er een feestavond bij de Gildenbond. Waar een revue avond was met onder andere Lou. Bandy, de Wama,s en Coby Beek, voor die tijd top artiesten. Op zondag was er een bijeenkomst in het club lokaal waar K.N.V.B. voorzitter Karel. Lotsy aan mede oprichter[Marien van Vugt] de bondsvlag overhandigde.zondag avond was er nog een feestavond vol cabaret bij zaal Thalia verzorgt door de Waalwijkse familie van Engelen.

DE GOUDEN JAREN 50 Seizoen 1949-1950 was net als het jaar ervoor tegen hoofdzakelijk tegen clubs uit de Langstraat, met veel publiek langs de lijn. Dit seizoen werd wel het begeerde kampioen schap behaald maar de promotie wedstrijden brachten RWB niet naar de derde klasse. Het seizoen 1951-1952 werden ze weer kampioen na een nek aan nek race met R.K.D.V.C. uit Drunen. De promotie wedstrijden ten BERCHEM SPORT brachten twee overwinningen en men promoveerde naar de derde klasse. Alvorens men aan de competitie begon deed RWB mee aan het zilveren schoen toernooi bij RKC en wisten hier beslag op te leggen. Door het bestuur werd voor elk spelend lid een ongevallen verzekering afgesloten die hen bij blessures opgedaan in wedstrijden verzekerde van aanvulling op hun loon tot 100 procent. Aan de vooravond van het vijftig jarig jubileum stond de club er goed voor, het ledental vooral bij de jeugd neemt gestaag toe en voor het eerst word er een club blad uitgegeven met de naam SOCCER. Het vijftig jarig bestaan werd een groot feest. Bonds voorzitter Toon.Schróder kwam RWB de bondswimpel aanbieden en Marrien van Vugt Mocht de zilveren bondsspeld in ontvangst nemen ,voor zijn verdienste kreeg hij van de Brabantse Bond de gouden plaquette. Een tweetal cabaret avonden met dans en een ballonnen wedstrijd voor de jeugd en een geslaagde jeugd avond waren naast een drukke receptie de hoogtepunten van het vijftig jarig bestaan .

EEN NIEUW ONDERKOMEN Aan het begin van 1962-1963 werd de grote stap gezet eindelijk kon RWB bezit nemen van een prachtig sportcomplex,[ELZENHOVEN]ten zuiden van de spoorlijn met een prachtige kantine en dito kleedkamers, RWB kon zich gaan ontplooien. De prestatie van het eerste elftal viel het eerste jaar tegen men won meer uitwedstrijden dan thuis, iets waar meer clubs moeite mee hebben als zij naar een nieuw sportpark verhuizen de jeugd deed het beter de A- jeugd wist in vier op volgende zondagen in een sterk bezet toernooi alle wedstrijden te winnen en een grot wisselbeker mee naar huis te brengen. Een zevental jeugdleiders behaalden hun N.K.S. diploma. In 1964-1965 kon de vlag weer in top in de laatste wedstrijd tegen het al gedegradeerde WSC werd met 3-0 gewonnen. Voor het eerst in hun bestaan ging men tweede klasse spelen. Het was voor de club toch een succes vol jaar ook het derde elftal werd kampioen en ook de C jeugd behaalde een kampioenschap.

DE TWEEDE KLASSE De start in de competitie was prima men ging zelfs een tijde je aan de leiding, maar uiteindelijk werd de competitie in de middenmoot afgesloten. Het seizoen 1966-67 kende zo zijn eigen problemen RWB was ingedeeld met RKC in de zogenaamde Zeeland afdeling, deden zich bij RWB enkele problemen voor die de vereniging geen goed deden. Maar daar kon RWB niet verantwoordelijk voor worden gesteld er waren clubs waar tegen sportief werd gespeeld maar die RWB bij andere clubs in een kwaad daglichten stelden, jammer dat dit bij enkel clubs gelukt was. Maar RWB kon in de wedstrijden laten zien dat deze kwaadsprekerij niets voor.

HET DIAMANTEN FEEST Het zestig jarig bestaan was weer een hoogtepunt in het bestaan van de club, een druk bezochte receptie was het hoogte punt waar Marien van Vugt werd onderscheiden voor zijn verdiensten voor de club hij werd koninklijk onderscheiden die hem werden opgespeld door Burgemeester Teijssen , ook de KNVB vertegenwoordigd door M. Brox verblijde hem met een gouden bondsspeld.

EEN ACTIEVE CLUB In 1969 werd de veteranen afdeling opgericht een club met vele activiteiten zo werd er aan diverse toernooien deel genomen en er waren diverse uitstapje/s zoals naar GASTELI en de POLITIE in Boxtel waar nog lang over werd na gepraat. In de winteravonden werden er kaart avonden georganiseerd, ook een speculaas actie om de kas te spekken was een van de vele actie/s die werden opgezet. Ook de ballen vangers achter de doelen op het hoofdveld was een actie van de veteranen.

DE TRIBUNE In 1971 werd er een commissie gevormd om te komen tot het bouwen van een tribune, deze commissie hield vele vergaderingen met het gemeente bestuur, maar er kwam overeenstemming en men kon met de bouw beginnen het bouwteam DE ELZENHOVEN BOYS gingen aan de slag en binnen een jaar kon voorzitter Mart Bruurmijn de tribune voor gebruik open stellen dit gebeurde in aanwezigheid van loco burgemeester van Heeswijk die lovende worden sprak over wat bij RWB allemaal kon gedaan worden door de vele vrijwilligers. De openings wedstrijd was tegen DESK uit Kaatsheuvel.

HET GAAT MINDER Voor het seizoen 1973-1974 waren de verwachtingen hoog gespannen zeker door de interessante promotie regeling de eerste 4 clubs zouden promoveren naar een nieuw te vormen hoodklasse, maar RWB haalde maar 19 punten dus geen promotie. Een heel stuk beter deed het tweede elftal bestaande uit vele routiniers zij werden glansrijk kampioen en promoveerde naar de derde klasse reserves. Ook 1974-1975 bleek RWB een goed middenmoter maar had vooral tegen clubs uit west Brabant veel problemen. Het seizoen 1975-1976 kwam de genadeklap voor RWB samen met CLUZONA degradeerde zij naar de derde klasse, jammer voor de net aangestelde trainer Hr.van den Boogaard.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen