Theodorus Josephus van Delft

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 25 sep 2013 om 22:12

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodorus Josephus van Delft
Foto J.T.M. van Delft
Foto J.T.M. van Delft
Persoonsgegevens
Geboren Waalwijk, 11 december 1914
Overleden Nijmegen, 21 maart 2005
Overige gegevens
Beroep(en) kunstschilder

Theo van Delft Jansz (Waalwijk, 11 december 1914 – Nijmegen, 21 maart 2005) was een kunstschilder uit de beroemde Waalwijkse kunstenaarsfamilie Van Delft.

Zoals de toevoeging achter zijn naam al zegt, is deze Theo van Delft een zoon van Jan en daarmee een oomzegger van de andere Theo (1883-1967). Hij is vernoemd naar zijn beide grootvaders, Theodorus A. van Delft en Josephus M. Groenen.

Al op jonge leeftijd was het duidelijk dat ook 'kleine' Theo gezegend was met het artistieke talent van de familie Van Delft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij na de HBS zijn officiële opleiding tot schilder startte aan de academies te Tilburg (waar hij onder andere les kreeg van zijn vader) en Den Haag, waarna hij nog een half jaar in Parijs studeerde.

In augustus 1940 haalde Theo zijn MO-akte en hospiteerde daarvoor enige tijd op de Waalwijkse H.B.S. Toen oom Theo kort daarna ziek werd, vroeg men neef Theo om hem te vervangen en gedurende twee maanden verzorgde hij toen de tekenlessen voor de leerlingen van zijn oom. Wat later in de oorlog assisteerde hij oom Theo nog bij de bekende muurschilderingen in de hal van schoenfabriek Van Haren.

Theo van Delft Jansz ontwikkelde zich allereerst als (kinder-)portretschilder, maar schilderde ook landschappen en stillevens. In 1950 vertrok Theo naar Curaçao; in 1963 keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland en vestigde zich in Nijmegen. Sinds 1950 werkte hij als leraar, maar hij bleef veel gevraagd voor zijn portretten en onder andere zijn bloemstillevens.

Appendix

Bronnen

Kinderen Theo van Delft Jansz, 'Theo van Delft Jansz', De Klopkei, 35e jaargang, 1e kwartaal 2011.

Externe link


Meer informatie over Theo van Delft Jansz op de door zijn kinderen samengestelde website: www.theovandelftjansz.nl

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen