Theodorus Arnoldus van Delft

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 25 sep 2013 om 22:02

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodorus Arnoldus van Delft
Portret geschilderd door Jan van Delft (GAW, fotonr.10823)
Portret geschilderd door Jan van Delft (GAW, fotonr.10823)
Persoonsgegevens
Naam Theodorus Arnoldus van Delft
Geboren Waalwijk, 26-03-1848
Overleden Waalwijk, 09-06-1904
Burgerlijke staat Gehuwd met Geertruida Maria Vermeer
Overige gegevens
Beroep(en) Huis- en decoratieschilder, fotograaf, tekenleraar en directeur van de Teekenschool.


Theodorus Arnoldus van Delft (Waalwijk, 26 maart 1848 – Waalwijk, 9 juni 1904) was huis- en decoratieschilder, fotograaf, tekenleraar en directeur van de Teekenschool.

Theodorus van Delft trouwde op 6 mei 1874 met bakkersdochter Geertruida Maria Vermeer en kreeg met haar in totaal 17 kinderen, waarvan er 4 al in hun eerste levensjaar overleden. Hun bekendste zonen zijn de kunstschilders Jan en Theo, die het artistieke talent van hun vader geërfd moeten hebben. Als in Waalwijk iemand iets te vieren had, maakte Theodorus van de persoon in kwestie namelijk vaak een goed gelijkend, uit de hand getekend zogenoemd crayon-portret. Ook zijn portretschilderijen en muurschilderingen van zijn hand bekend.

Voor zijn grote gezin verdiende hij de kost als huisschilder en glazenmaker. Hij was ‘eigen baas’ en had meestal tussen de 3 en 6 knechten in dienst. Vanaf 1874 stond hij ook te boek als fotograaf en winkelier. Theodorus was daarnaast in het bezit van een onderwijsakte ex artikel 41 van de Wet op het Lager Onderwijs van 1857.

Op 2 oktober 1873 werd hij benoemd tot leraar voor het handtekenen aan de Waalwijkse Teekenschool. Een aanstellingsbrief voor het directeurschap is in de archieven niet aangetroffen, maar vanaf 1874 tot aan zijn overlijden werd Van Delft in alle correspondentie en verslagen als directeur aangeduid. Op eigen initiatief startte hij vanaf het cursusjaar 1886/1887, buiten de normale lestijden om, met een speciale cursus in het vervaardigen van schoenpatronen. Deze cursus werd in 1898 in het officiële lesprogramma opgenomen.

Vanaf 1901 moest Theodorus door ziekte regelmatig verstek laten gaan op school. Hij liet zich op die avonden vervangen door zijn zoon Jan (evenals zijn vader ook een oud-leerling van de Teekenschool), die inmiddels in het bezit was van een akte voor het tekenonderwijs. In deze periode schilderde Jan ook het bij dit artikel afgebeelde portret van zijn vader.

Na een langdurig ziekbed overleed Theodorus van Delft op 9 juni 1904.


Appendix

Bronnen


  • GAW, Marlies Meesters, Gemeentelijke Teekenschool te Waalwijk en de familie van Delft, bibliotheek, nr. 631
  • GAW, Patentregister Waalwijk 1870-1893.
  • Ineke van den Houdt-Swinkels, ‘De teekenschool,’ De Klopkei (36e jaargang, 3e kwartaal 2012).
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen