Stationsstraat 22

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 24 aug 2013 om 22:05

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het pand Stationsstraat 22 is gebouwd in 1892 als dienstwoning voor de bovenmeester van de openbare lagere school. Sinds 1958 is het in gebruik als (deel van het) winkelpand van de firma Van Dijk.

Zicht in de Stationsstraat met uiterst rechts het schoolhuis, daarnaast de openbare lagere school (GAW, fotonr. 83472, foto J. de Bont).

Gaf zijn voorganger De Bree in 1886 nog aan het gemeentebestuur te kennen géén ‘nieuw schoolhuis te verlangen,’ Jacques Spijkerman, het in 1889 benoemde nieuwe hoofd der openbare lagere school, dacht daar duidelijk anders over. De miserabele toestand van de toenmalige onderwijzerswoning was al jarenlang bij de gemeente bekend en men kon hem dus geen ongelijk geven. Eind 1890 werd de knoop doorgehakt en kreeg gemeentebouwkundige Van Dijck opdracht een ontwerp voor een nieuwe woning te maken. Tijdens de openbare aanbesteding van 14 maart 1891 bleek echter de laagste inschrijving ver boven de begroting uit te stijgen en moest een herbesteding plaatsvinden. De nieuwe laagste inschrijver was Waalwijker Gerard van Dijck met ƒ 5376,--. Dat was nog steeds ƒ 76,-- boven de begroting, maar de gemeenteraad ging met deze overschrijding akkoord en het werk werd aan Van Dijck gegund. Voor het gezin van de bovenmeester werd tijdelijk een woning gehuurd van Hoffmans aan het Hoekeinde.

De nieuwe onderwijzerswoning kende in het benedenhuis een woonkamer met kasten, een keuken, twee kamers en suite, een gang, een trapruimte met kast en portaaltje, een washuis met kast, een kelderingang èn een privaat. Op de bovenverdieping bevonden zich een studeerkamer, een slaapkamer met slaapplaats en kast, twee slaapkamers met kasten en een dubbele alkoof. Het schoolhuis werd opgeleverd op 28 juni 1892 en kort daarna betrokken door de familie Spijkerman.

In 1923 werd Andreas Froklage benoemd tot hoofd van de openbare lagere school en nadat de familie Spijkerman verhuisd was naar een andere woning, betrok Froklage met zijn gezin het ‘schoolhuis.’ Na het overlijden van Andreas op 18 september 1944 konden de nog thuiswonende kinderen Jan en Annie voorlopig het huis van de gemeente blijven huren.

Begin jaren vijftig lieten Jan en Annie een nieuw huis bouwen aan de Wilhelminastraat 57. Toen dat nagenoeg gereed was benoemde het gemeentebestuur een nieuwe secretaris, maar had voor hem geen geschikte woning beschikbaar. In overleg met Jan Froklage werd daarom afgesproken dat hij zijn net opgeleverde huis aan de Wilhelminastraat voor maximaal vijf jaar aan de nieuwe secretaris zou verhuren. Het door Jan en Annie bewoonde pand Stationsstraat 22 achtte men namelijk voor ambtswoning niet voldoende representatief. Het verkeerde naar verluidt ‘in een vrij uitgeleefde onderhoudstoestand’ en met het oog op de toekomstige bestemming van het perceel tot winkelpand (de Stationsstraat ontwikkelde zich meer en meer tot een belangrijke winkelstraat), waarbij het toch volledig zou moeten worden verbouwd, achtte het gemeentebestuur het niet verantwoord nog ‘belangrijke onderhoudswerken’ uit te laten voeren.

In de zoektocht naar een passende huisvesting voor de secretaris, diende zich toen een oplossing aan waarmee men drie vliegen in één klap sloeg. De firma Gebr. v.d. Merwe uit Zwijndrecht zou aan de Burgemeester Moonenlaan gratis een ambtswoning voor de secretaris bouwen en als tegenprestatie van de gemeente het pand Stationsstraat 22 in eigendom krijgen. En Jan en Annie Froklage konden daardoor in 1958 eindelijk hun eigen huis aan de Wilhelminastraat betrekken. Met hen verlieten de laatste onderwijzers(-kinderen) het ‘schoolhuis.’

Het pand werd nog in 1958 verkocht aan de firma Van Dijk, die na een fikse verbouwing haar modezaak verhuisde van Stationsstraat 28 naar het voormalige ‘schoolhuis.’ De nieuwe winkel werd geopend op 28 mei 1959 en maakt nog steeds deel uit van Kleedingmagazijn Van Dijk

Bronnen

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Ineke van den Houdt-Swinkels overgenomen uit ‘Het schoolhuis,’ De Klopkei (36e jaargang, 3e kwartaal 2012).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen