St. Aloysiusschool

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
St. Aloysiusschool (collectie SALHA, fotonr. WAA14584).

De St. Aloysiusschool aan de Hugo Verrieststraat 1 in de St. Antoniusparochie begroette de eerste leerlingen op 1 september 1948. Het gebouw werd plechtig ingezegend op 28 augustus 1949. De school is op 1 augustus 1984 opgeheven en het gebouw werd omstreeks 1988 grotendeels gesloopt.

Pastoor Kuijpers had al in 1907 een eigen R.K. jongensschool in de St. Antoniusparochie op zijn verlanglijstje staan. De bijzondere jongensschool in het centrum kreeg echter voorrang en daarna was het jarenlang wachten tot de St. Petrusschool te klein zou worden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de behoefte aan een jongensschool in de Antoniusparochie echter steeds groter en sloegen parochie- en gemeentebestuur de handen in elkaar.

De school ging van start op 1 september 1948 met een eerste en een tweede klas, die tijdelijk werden ondergebracht in twee lokalen van de Openbare Lagere School aan de Stationsstraat. Besloten werd de school, die evenals de St. Petrusschool bediend zou worden door de Broeders van Maastricht, te vernoemen naar de Heilige Aloysius, de patroon van de jeugd.

Op 28 augustus 1949 werd het door architect A. van Stokkum ontworpen nieuwe semi-permanente schoolgebouw ‘gelegen tussen de Eerste en Tweede Zeine, ten oosten van het St. Antoniusplein’ (later Hugo Verrieststraat genoemd) ingezegend door pastoor A. Verhagen, gelijktijdig met de nieuwe school voor ULO-onderwijs. Met de opening van beide scholen was ‘de emancipatie van de St. Antoniusparochie voltooid,’ aldus Drs. G.J. de Vries bij die gelegenheid.

Per 1 augustus 1984 werd de St. Aloysiusschool opgeheven. Het gebouw werd overgedragen aan de gemeente en nog enkele jaren gebruikt als tijdelijke huisvesting voor twee klassen van de Pater van der Geld basisschool alsmede de dagmavo voor volwassenen. De nog in gebruik zijnde lokalen werden op 1 juli 1988 onttrokken aan de onderwijsbestemming. Drie lokalen werden in september van dat jaar overgedaan aan de aangrenzende Michaël-mavo, de rest van de school werd gesloopt.


Appendix

Bronnen


  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1966, inv.nrs. 3556 en 3557, dossiers St. Aloysiusschool.
  • SALHA, De Echo van het Zuiden, 13 januari 1907 en 29 augustus 1949.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen