Sientje Bremer

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 3 mei 2015 om 10:47

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sientje Bremer
Foto GAW, nr. 11095
Foto GAW, nr. 11095
Persoonsgegevens
Volledige naam Sientje Bremer
Geboren Amsterdam, 3 maart 1922
Overleden Auschwitz, 19 februari 1943
Overige gegevens
Beroep(en) Naaister
Bijzonderheden overlijden Gedeporteerd (jodin); vergast
Laatste adres Amsterdam

Sientje Bremer (Amsterdam, 3 maart 1922 - Auschwitz, 19 februari 1943) was een dochter van Isaac Bremer en Elisabeth Rood.

Terwijl Sientje en haar familie in Amsterdam wonen, verhuist haar broer Maurits begin augustus 1940 met het bedrijf 'Duo' waar hij werkzaam is vanuit Amsterdam naar Waalwijk.

Ontzet over de gebeurtenissen in Amsterdam, waar Maurits tijdens een bezoek aan zijn familie door de bescherming van enkele agenten ternauwernood de razzia's overleeft die na de Februaristaking in 1941 werden gehouden, besluit de familie dat zo veel mogelijk gezinsleden weg moeten uit Amsterdam. Zoals Maurits, die de oorlog overleeft, het zelf formuleert: 'In onze naïviteit geloofden we dat in een plaats als Waalwijk het voor ons veiliger zou zijn.' Omdat zijn vader Isaac al ver over de zeventig is en slecht ziet en hoort wordt hij bij Maurits' broer ondergebracht waar ook een zus die verpleegster is inwoont. De twee andere zussen die bij hun vader woonden, Sientje en Alida, gaan met hun jongste broer mee naar Waalwijk waar ze per 26 maart in het bevolkingsregister worden bijgeschreven.

Maar omdat het voor haar broer in Amsterdam steeds moeilijker wordt voor hun vader te zorgen, besluit Sientje in maart 1942 terug te gaan naar de hoofdstad. Bremer senior wordt opgenomen in een joods bejaardenhuis waar zij op de linnenkamer gaat werken. Het hele tehuis wordt eind oktober van dat jaar ontruimd; de bejaarden verdwijnen via Westerbork naar Auschwitz. Sientje zelf volgt met het transport van 16 februari 1943. Net als haar zus, een half jaar eerder, wordt zij meteen na aankomst vergast.[1]

Sientje Bremer is slechts 20 jaar oud geworden.

Het Brabants Dagblad besteedde op 9 mei 1996 bijzondere aandacht aan het verhaal van Sientje:

Tussen dijk en duin: foto joodse Sientje Bremer

Haar naam staat op het oorlogsmonument in Waalwijk. Min of meer toevallig heeft Sientje Bremer nu ook een gezicht gekregen.

Mevrouw B. Brodka-de Peffer uit de Generaal Bothastraat in Waalwijk is 76 jaar. Onlangs zat ze wat in oude spulletjes te rommelen, zoals ze het zelf zegt. Daar kwam ze de foto tegen die Sientje Bremer aan haar broer Jos de Peffer stuurde vanuit Amsterdam.

Sientje was, samen met haar zus Alie, naar Waalwijk gekomen omdat de dreiging tegen de joden naarmate de oorlog vorderde steeds meer toenam, vooral in Amsterdam. De familie Bremer was joods. De broer van Sientje en Alie, Maurits, woonde al in Waalwijk. Hij was hier naartoe gekomen als metaalarbeider.

Maurits, in de volksmond 'Maupie', woonde in de Hooisteeg. Daar woonde ook de familie De Peffer. Jos en Sientje hadden iets met elkaar, vertelt mevrouw Brodka. Dat verklaart ook dat Sientje toen ze weer terug was gekeerd naar Amsterdam een foto van haarzelf op haar paasbest naar Jos stuurde. Jos heeft deze foto altijd bewaard. Een bijzondere foto, naar nu blijkt, want Maupie overleefde weliswaar de oorlog, maar zijn zussen Sientje en Alie zijn niet teruggekeerd uit de vernietigingskampen.

Voordat Jos de Peffer een aantal jaren geleden overleed, vroeg hij zijn zus een paar spullen van hem te bewaren. "Wat moet ik ermee, heb ik hem toen gevraagd", aldus mevrouw Brodka. Maar desondanks heeft ze de foto keurig bewaard.

Kort geleden kwam ze hem weer tegen en belde de krant. "Ik zou hem wel naar Maupie Bremer willen sturen, maar ik weet niet of hij nog leeft."

Navraag bij de kenner bij uitstek van de Waalwijkse oorlogsgeschiedenis, Jack Didden, leert dat Maupie wel degelijk nog in leven is. Hij heeft een paar jaar na de oorlog Nederland de rug toe gekeerd en is naar Israël geemigreerd.

Volgens Didden is het tamelijk bijzonder dat er van Sientje Bremer een foto is opgedoken. "Veel is er natuurlijk niet bewaard gebleven van de joden van voor de oorlog." De foto van Sientje is onderweg naar Maupie.

Bronnen


Jack Didden en Maarten Swarts, Provinciestad in oorlogstijd (Drunen 1991) blz. 97 en 104.

Voetnoten


  1. Het Rode kruis geeft 19 februari, Danuta Czech, Kalendarium der Ereignisse im Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau 1939-1945 (Reinbek 1989) geeft 18 of 25 februari.

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen