Philippus Wilhelmus Bernardus Timmermans

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Philip Timmermans
Foto uit het Herinneringsalbum van Waalwijks Belang, 1932.
Foto uit het Herinneringsalbum van Waalwijks Belang, 1932.
Persoonsgegevens
Naam Philippus Wilhelmus Bernardus Timmermans
Geboren Waalwijk, 28-04-1866
Overleden Frankfurt am Main (DE), 18-01-1923
Burgerlijke staat Gehuwd met Lucia Antoinetta Maria (Lucy) Sweens
Overige gegevens
Beroep(en) Wijnhandelaar en kassier


Philippus Wilhelmus Bernardus (Philip) Timmermans (Waalwijk, 28 april 1866 – Frankfurt am Main (DE), 18 januari 1923) was een zoon van Judocus Timmermans en Ludovica C. P. Maertens en trouwde op 11 augustus 1896 met Lucy Sweens uit Vught. Hij was achtereenvolgens wijnhandelaar en kassier van beroep. Hij werkte onder leiding van zijn vader ruim 30 jaar bij 'de Noord-Braband’, waar hij in 1918 benoemd werd tot directeur. Van 1911 tot 1917 was hij wethouder van Waalwijk en in zijn vrije tijd een zeer verdienstelijk beeldend kunstenaar.

Naast zijn drukke werkzaamheden voor het familiebedrijf heeft Philip Timmermans zich gedurende nagenoeg zijn gehele leven in ruime mate ingezet voor de Waalwijkse gemeenschap. Al op 26-jarige leeftijd is hij kapitein-commandant van de Dienstdoende Schutterij, in 1898 wordt hij bestuurslid van Harmonie l’Espérance en lid van de commissie die het feest ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina voorbereidt. In 1903 organiseert hij het concours hippique ter gelegenheid van de ’Tentoonstelling van de Schoen- en Leder-industrie en aanverwante artikelen’ die dat jaar in Waalwijk gehouden wordt en in 1910 is hij president van de grote landbouwtentoonstelling.

Nadat zijn vader zich in 1911 uit de Waalwijkse politiek terugtrekt, stelt Philip zich kandidaat voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing. Zijn collega-raadsleden kiezen hem meteen tot wethouder. Als zodanig spande hij zich enorm in voor de bouw van arbeiderswoningen en bijvoorbeeld het schoonmaken van de Loint. In 1917 is hij een van de vier periodiek aftredende leden van de raad en wordt hij niet herkozen. Zowel de burgemeester als de nog zittende raadsleden typeren hem als een wethouder die zich ‘met eere, energie, kennis, liefde en ambitie’ voor Waalwijk heeft ingezet.

Philip was teleurgesteld dat zijn raadslidmaatschap eindigde, maar ging niet bij de pakken neerzitten. Zo was hij bijvoorbeeld als voorzitter van de Waalwijksche Padvinders gastheer van prins Hendrik toen die in zijn hoedanigheid van beschermheer van de Nederlandse Padvinders Organisatie in 1918 Waalwijk bezocht om padvindersschoenen te laten maken en de plaatselijke afdeling te inspecteren. Hij ontving de prins bij die gelegenheid in zijn woning aan de Grotestraat 268 en zou later nog een plaquette van en voor de prins maken.
Verder werd Philip Timmermans onder meer in 1918 gekozen tot voorzitter van het bestuur van de Buitenpolder, in 1920 werd hij de president van de vereniging Waalwijks Belang alsmede van het Operatiekamerfonds en op een onbekende datum van de Sociëteit Gezelligheid.

In zijn spaarzame vrije tijd maakte hij diverse beelden en plaquettes. Die waren van een zodanig niveau dat hij in 1920, samen met Theo van Delft, uitgenodigd werd om deel te nemen aan de grote expositie van ‘hedendaagsche’ Brabantse kunstenaars die in dat jaar in ’s-Hertogenbosch werd gehouden.

Nadat hij in 1921 al enige tijd ziek was geweest, reisde Philip Timmermans begin 1923 af naar Duitsland om aldaar een operatie te ondergaan. Die mocht echter niet baten, want hij overleed in Frankfurt am Main op 18 januari 1923.

Appendix

Bronnen


  • De Echo van het Zuiden, diverse edities, m.n. 20 januari 1923
  • Michel Hooijmaaijer, Waalwijkse Padvinders in het begin van de 20e eeuw, De Klopkei (37e jaargang, 2e kwartaal 2013).

Zie ook


Lijst van kunstwerken van Philip Timmermans

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen