Petrus Johannes Cornelis Verhoeven

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Petrus Johannes Cornelis Verhoeven
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Volledige naam Petrus Johannes Cornelis Verhoeven
Geboren Waalwijk, 20-12-1895
Overleden Liverpool (UK), 11-01-1942
Overige gegevens
Beroep(en) Stoker koopvaardij
Bijzonderheden overlijden Bombardement
Laatste adres Schiedam, Nieuwe Maasstraat 93B
Begraafplaats Nederlands ereveld Mill Hill, Londen, A.15.7

Petrus Johannes Cornelis Verhoeven (Waalwijk, 20 december 1895 - Liverpool (UK), 11 januari 1942) was - na drie oudere zussen - de oudste zoon van Johannes Verhoeven, schoenmaker van beroep, en Maria Verhilst. Hij zou nadien nog gezelschap krijgen van verschillende jongere broers en zussen. Op 26 juni 1914 werd hij op grond van een "verdraaijing of overkruising der onderste ledematen, bijv. na niet herstelde of aangeborene ontwrichting (zoogenaamde cladicatio spontanea)" ongeschikt verklaard voor de Nationale Militie.[1] Hij werd als stoker werkzaam in de koopvaardij en huwde op 30 januari 1918 in Rotterdam Hendrica Geertruida van Akkeren.[2]

In de nacht van 10 op 11 januari 1942 wordt een Duitse bommenwerper door Britse gevechtsvliegtuigen opgejaagd in de lucht boven Liverpool. In een poging gewicht te verliezen en zo te kunnen ontsnappen laat hij zijn bommen boven Liverpool vallen. Als noodlottig gevolg daarvan worden Stanhope Street en Upper Stanhope Street geraakt, waarvan de laatste door een voltreffer. De huizen tussen de nummers 111 en 119 krijgen de volle laag en storten in, zeker 13 mensen komen daarbij om het leven.

Onder hen Petrus Verhoeven, die op nummer 115 verbleef. In eerste instantie raakte hij op die bewuste 10e januari gewond, hij is later in het Smithdown Road Hospital aan zijn verwondingen overleden.

Triest genoeg was in de straat ook een schuilkelder aanwezig, die gespaard bleef. Het zou de laatste luchtaanval van de oorlog op Liverpool blijken te zijn, met Upper Stanhope Street als laatste straat die door een luchtaanval geraakt zou worden.

Petrus Verhoeven werd 46 jaar oud.

Bronnen


Voetnoten


  1. Inschrijving militieregister; keuringsreglement 1871, Internet Archive
  2. Datum en plaats nog niet geverifieerd a.d.h.v. huwelijksakte burgerlijke stand

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen