Nova Zembla

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Situatie Nova Zembla

Nova Zembla is een bijzondere naam voor een dam, die waarschijnlijk heeft te maken met de ligging buiten de bebouwde kom van toen, achter de gasfabriek. "Ver weg", dus. Ook is "'t Fort" als benaming aangetroffen.

Ontwikkeling Nova Zembla
Luchtfoto Nova Zembla in 1924

In totaal hebben hier, op wat nu het Unnaplein is, dertien damwoningen gestaan. Ze zijn deels rond 1910, deels rond 1928 voor de uitbreiding van de gasfabriek gesloopt.

De ontwikkeling was in vergelijking tot andere Waalwijkse dammen ook bijzonder. Er stonden diverse typen van huizen, van wat grotere vrijstaande tot kleine aaneen gebouwde. De bouwers waren verschillende personen, en niet een eigenaar die alles bouwde. De nokrichting van de aaneen gebouwde huisjes was dwars op het rijtje; een vorm die bij geen andere damwoning in Waalwijk is aangetroffen. Verder was het in feite een dwarsdam op een dam die tussen woningen aan de Stationsstraat liep. Een oplossing die ook bij het Kippenstraatje te zien was.

In 1878 bouwt de leerlooier Antonius van Iersel de eerste twee woningen op Nova Zembla, gevolgd door de woning ten zuiden die voor rekening van schoenmaker Adrianus van Herwijnen is. In 1881 wordt het gat in het westelijke rijtje bebouwd met een huis van de timmerman Henricus Cornelis van Ree.

In datzelfde jaar bouwt de schoenmaker Antonius van Eeten er tegenover een dubbel huisje; het eerste met de nok haaks op de dam. Ludovicus Dumoulin bouwt in 1883 aan de noordzijde een huis met schop, gevolgd door een de eerdergenoemde Van Ree gebouwd dubbel huisje. Het rijtje van vier met de nok haaks op de dam wordt in 1888 met twee gecompleteerd tot zes door de rentenierend kleermaker Caspar Hendrik de Greeff. Ten slotte bouwt Adrianus van Herwijnen in 1903 nog eens twee huisjes aan de "primaire" dam.

Appendix

Verder lezen


  • Ad J. van Liempt, Wonen in Dammen en Mijnen. Komst, bewoning en het weer verdwijnen van 19e-eeuwse werkmanswoningen in Waalwijk (Rosmalen 2013), blz. 277-281.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen