Musa Express

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 16 apr 2014 om 22:14

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een van de bekende MUSA-bussen (collectie familie Mulders).

Musa Express hoort zeker in het rijtje van de bekendste (voormalige) Waalwijkse ondernemingen thuis. Bij de meeste Waalwijkers zal de naam Musa in de eerste plaats herinneringen oproepen aan dagtochten met de bus en aan Dafjes. Het bedrijf Musa Express had echter meer pijlen op zijn commerciële boog en daarmee werd op heel andere doelen gemikt dan dat bij de oprichting bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven. Van oorsprong was Musa namelijk een smederij.

In 1923 vestigde Adrianus Hubertus (Jos) Mulders, op zijn woonadres Stationsstraat 95 zich als smid in een van de damwoningen achter de woning. Het woonhuis betrof een dubbel pand waarvan de helft in gebruik was als winkel in huishoudelijke artikelen, haarden en kachels, kinderwagens en later ook o.m. verlichting. De winkelverkoop werd verzorgd door zijn vrouw Johanna Francisca (Jo) Mulders-Sars. Naast het smidswerk was Jos Mulders ook actief als installateur van elektriciteit en specialiseerde hij zich op het gebied van radio’s.

Mulders was een bekwaam zakenman met een scherp oog voor toekomstmogelijkheden en die zag hij begin dertiger jaren van de 20e eeuw op het gebied van het personenvervoer. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel werd gewijzigd in Autoverhuurbedrijf en Reisbureau Musa (een samenvoeging van de eerste twee letters van de namen Mulders en Sars). Er werd meteen een personenauto gekocht die verhuurd werd, al dan niet met chauffeur. Eind jaren dertig bezat Musa een flink aantal auto’s waarmee personenvervoer werd verzorgd, maar die ook nog steeds gehuurd konden worden.

Advertentie uit De Echo van het Zuiden met het kermisreisprogramma van 1935.

In de tussentijd, in 1933, kocht Mulders zijn eerste autobus. Het was een bus die aan 17 personen een zitplaats bood en die geheel door Waalwijkse ondernemers was gebouwd en afgewerkt. Meteen na de aanschaf werd de bus ingezet voor dagreizen naar zeer verschillende bestemmingen. Op alle toen nog frequent voorkomende katholieke feestdagen waren er dagtochten naar bestemmingen in België en Zuid-Limburg. Tussentijds reden de Musabussen ook naar doelen die erg verschillend van aard waren. Bij voorbeeld naar sportmanifestaties als voetbalinterlands en Zesdaagse wielerwedstrijden in Amsterdam en Antwerpen, maar ook naar bedevaartplaatsen in België, Duitsland en Nederland. Tijdens de kermisdagen en later tijdens de vakantieperiode waren er dagelijks dagtrips per bus met Musa te maken. In 1935 werden door Musa al de eerste twee- en driedaagse vakantiereizen naar de Moezelstreek in Duitsland georganiseerd. De formule sloeg enorm aan en begin 1940 had Musa naast een flinke vloot aan personenauto’s ook drie autobussen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op één auto na al het rijdend materieel door de Duitse bezetter gevorderd. Jos Mulders loste het probleem op door de aanschaf van paard en koetsen om daarmee alle vormen van vervoer voort te zetten. De ene overgebleven auto was geschikt voor personenvervoer, maar kon ook als ziekenauto worden ingezet. Met deze ziekenauto heeft Jos Mulders aan het eind van de oorlog Vincent Hoffmans, die op 6 september 1944 wonder boven wonder zijn executie overleefde, met gevaar voor eigen leven naar het ziekenhuis in ’s Hertogenbosch vervoerd.

Toen na de oorlog de economie langzamerhand weer op gang kwam, werden er geleidelijk weer nieuwe auto’s en bussen aangeschaft. Het reisbureau floreerde als nooit tevoren. Op het hoogtepunt van zijn bestaan beschikte Reisbureau Musa over 16 moderne autobussen waarmee naast dagtochten ook meerweekse reizen naar voornamelijk de Alpenlanden werden georganiseerd. Onderwijl werd er een goed geoutilleerd garagebedrijf op poten gezet waarin particulieren en bedrijven voor onderhoud en reparatie van auto’s terecht konden. In 1959 werd binnen de zusteronderneming “Musa Automobiel- en Garagebedrijf” het officiele DAF-dealerschap verworven.

Tot halverwege de jaren zeventig liep alles op rolletjes maar de grote concurrentie in de reisbranche dwong Musa in 1975 tot fusie met Broere Touringcars uit Hendrik Ido Ambacht en het bedrijf verhuisde naar Raamsdonksveer. In hetzelfde jaar kwam door de overname van DAF door het Volvoconcern ook een einde het dealerschap van DAF.

Dit alles leidde in 1975 tot het einde van Musa in al zijn geledingen. Na sloop van de bedrijfsgebouwen werden op de vrijgekomen grond winkelpanden en appartementen gebouwd. Het appartementencomplex heeft de naam Musa Express gekregen. Een mooie herinnering aan deze prachtige Waalwijkse onderneming.

Appendix


Bronnen

Ad Nijssen, MUSA Express, De Klopkei (37e jaargang, 4e kwartaal 2013).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen