Mozaïek Gestand aan Woord en Hand

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Cephas Stauthamer bij het door hem vervaardigde mozaïek, 1935 (SALHA, fotonr. WAA50042, foto Fotopersbureau Het Zuiden).

Het Mozaïek Gestand aan Woord en Hand is gemaakt door Cephas Stauthamer en werd ter gelegenheid van de opening van het nieuwe raadhuis door de congregatie van de Broeders van Maastricht aangeboden aan het gemeentebestuur. Het werd plechtig onthuld op 2 november 1935.

Ten tijde van de opening van het nieuwe raadhuis was Cephas Stauthamer nog herstellende van een ernstige ziekte en alvorens zich aan de vervaardiging van een mozaïek te wagen, wilde hij eerst nog naar Italië reizen om aldaar de mozaïekkunst te bestuderen. Het mozaïek werd daarom pas in 1935 aangebracht in de achter-trappenhal van het raadhuis, die leidde naar de inpandige kantoren van de Kamer van Koophandel.

Op het kunstwerk zijn een schoenmaker en een leerlooier afgebeeld die met een handdruk een mondelinge overeenkomst bevestigen. Het onderschrift luidt: Gestand aan Woord en Hand.

Hoewel burgemeester Moonen zich kon vinden in de locatie die uiteindelijk voor het marmermozaïek gekozen was – omdat het als symbool van ‘de goede trouw’ een mooi tegenwicht bood voor ‘de list’ die door Kropholler als vos was uitgebeeld in de gang naar de Kamer van Koophandel - bleek hij ook nog een andere plek overwogen te hebben: ‘Het gezag dat in dit raadhuis zetelt, kan zijn invloed en kracht ontlenen aan macht en aan goede trouw. Gezag dat op macht steunt is niet duurzaam en stort ineen als de macht een einde neemt. Duurzaam daarentegen is het gezag dat wortelt in het vertrouwen, dat de overheidsmaatregelen rechtvaardig zijn en zonder aanzien des persoons worden toegepast. Goede trouw is het enige fundament waarop het gezag weerstand kan bieden aan de wisselende invloeden van tijd en omstandigheden. Het is om deze reden dat ik aan dit symbool der goede trouw gaarne een plaats had willen inruimen in de raadszaal, de zetel van het gemeentelijk gezag.’

Appendix

Bronnen


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen