Middenstandswoningen Tuindorp Besoijen: verschil tussen versies

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
 
Regel 33: Regel 33:
  
 
[[Categorie: Gebouwen]]
 
[[Categorie: Gebouwen]]
 +
[[Categorie: Woningbouw]]

Huidige versie van 31 jul 2014 om 21:11

Impressie van Tuindorp Besoijen uit de verkoopbrochure (SALHA, Documentatie, inv.nr. 707).

In de Echo van het Zuiden van 1 maart 1957 verscheen de volgende uitgebreide beschrijving van de luxe middenstandswoningen die onder architectuur van Karel Mekel in het uitbreidingsplan Tuindorp Besoijen gebouwd zouden worden. De woningen werden tussen augustus 1958 en april 1961 betrokken.

In dit project onderscheidt men twee soorten woningen: de tussenwoning en de hoekwoning. De prijs voor de eerstgenoemde bedraagt fl 19.400, die van de tweede fl 19.900. Kopers moeten over fl 7400 eigen kapitaal beschikken, voor het resterende bedrag kan een hypotheek worden verstrekt. Dat binnen het kader van de mogelijkheden in deze prijsklasse alles is gedaan om het comfort en de kwaliteit zo hoog mogelijk op te voeren, moge blijken uit de hierna volgende omschrijvingen.

De beide woningtypen hebben de volgende indeling:
Begane grond: hall, grote woon-zitkamer, keuken, wc., kelderkast onder de trap, houten schuur op betonnen fundering in de tuin.
1e etage: 3 slaapkamers, overloop en douchekamer.
De vliering kan tegen een meerprijs toegankelijk worden gemaakt.

Alle woningen hebben een solide betonnen fundering. De buiten-spouwmuren worden opgetrokken van fraai genuanceerde gevelsteen, de binnen-spouwmuren van kalkzandsteen of klinkerisolietsteen. Deze muurconstructie waarborgt een uitstekende warmte-isolatie. De met hout beschoten kap wordt bedekt met rode, verbeterde Hollandse dakpannen. De terreinafscheidingen achter de woningen zullen bestaan uit perkoenpaaltjes, waarlangs draad. De voordeur wordt van hardhout in blanke uitvoering. De voordeurdorpels zijn van granito met neuten. Achter de woningen komt een grintpad over de gehele lengte der woning ter breedte van ca. 90 cm.

Alle binnen- en kastdeuren zijn vlakke fineerdeuren. Zij worden niet geverfd, doch behouden door een speciale wasbehandeling hun natuurlijke edele houtkleur. De woonkamer heeft twee legkasten, waarvan een eveneens een deur heeft aan de keukenzijde en zodoende als doorgeefkast benut kan worden. In de hall bevindt zich onder de trap een ruime verdiepte kelderkast. Alle slaapkamers hebben een hangkast, d.w.z. met legplank en roede. In de woonkamer komt een aantrekkelijke schoorsteenmantel, betegeld met fraaie tegels.

In de hall en keuken komt een tegelvloer van prachtig gekleurde tegels. De vloeren van woon-en slaapkamers, alsmede van de w.c. krijgen een cement-estrich afwerklaag. De douchechel krijgt een schuin aflopende granito-vloer met dito plint. De plafonds op de begane grond worden gepleisterd, de plafonds op de slaapverdieping van zacht board. De wanden in de keuken worden tot op een hoogte van ca. 1 m. betegeld met crème verglaasde wandtegels, daarboven wit pleisterwerk; zo ook in de hall. De wanden van portaal boven en w.c. worden tot op een hoogte van ca. 1 m. voorzien van betonemaille met daarboven wit pleisterwerk. De muur bij de trap wordt tot aan de smetplank der trapleuning voorzien van betonemaille, terwijl in de douchecel het betonemaille zal worden aangebracht tot een hoogte van ca. 150 cm.

De keuken bevat een granito-aanrecht met de bak in het midden. Onder het aanrecht komen twee aanrechtkastjes met legplank, het gedeelte onder de gootsteenbok blijft open. Boven het aanrecht worden twee pannenplanken aangebracht, terwijl zich tussen de planken boven de gootsteenbak een gasgeyser bevindt. In de douchecel komt 'n douchemengkraan met vaste sproeier ; door middel van de warmwaterleiding vanaf de gasgeyser in de keuken wordt het warme water aangevoerd. Voorts wordt hier een wastafel compleet met marmeren opstand, legplaat en spiegel aangebracht en voorzien van warm- en koudwaterkraan.

Bij elke woning komt in de tuin een ruime houten schuur op betonnen fundering en afgedekt met eterniet-golfplaten. De schuren worden uitwendig gecarbolineerd en bevatten een aparte kolenbergplaats.

Appendix


Bronnen

Echo van het Zuiden, 1 maart 1957.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen