Leopold Lazard Guthmann

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Leo Guthmann
Leo Guthmann (collectie familie Guthmann)
Leo Guthmann (collectie familie Guthmann)
Persoonsgegevens
Volledige naam Leopold Lazard Guthmann
Geboren Metz, 24-04-1903
Overleden Dachau, 24-01-1945
Overige gegevens
Beroep(en) Bedrijfsleider
Bijzonderheden overlijden Concentratiekamp
Laatste adres Amsterdam


Leopold Lazard Guthmann (Metz, 24 april 1903 – Dachau, 24 januari 1945) vestigde zich in 1934 vanuit Frankfurt am Main, waar hij “snijder” was bij de firma Icas, in Waalwijk om bedrijfsleider te worden bij de schoenfabriek Bloch & Stibbe. Zijn moeder, Rebecca Rega Arnstein, inmiddels weduwe van Eduard Guthmann, kwam op 12 december 1936 ook naar Waalwijk. Zij overleed hier op 13 december 1942.

Begin 1941 is Leopold Guthmann vertrouwensperoon van de Joodse Coördinatie-Commissie, in 1942 werd hij lid van de Joodse Raad. Evenals bij alle andere Joodse bedrijven werden ook bij Bloch & Stibbe, waar Guthmann inmiddels was opgeklommen tot technisch directeur, alle joden ontslagen en stelden de Duitsers een beheerder aan.

Na het overlijden van zijn moeder vertrok Leo in januari 1943 naar Amsterdam. Hij werd inkoper van de schoenenwerkplaats in kamp Westerbork en reisde veel op en neer. [1] In het kamp maakte hij kennis met de joodse Rachel Greta van Leer en de twee werden verliefd. Op 1 augustus van datzelfde jaar werd Leo zelf ook naar Westerbork gedeporteerd. Eenmaal in het kamp trouwde hij met Rachel en op 30 september 1943 werd daar hun dochtertje Regine Elizabeth Thekla geboren.

Op 18 januari 1944 werd Leo Guthmann overgebracht naar Theresienstadt, een kamp dat in de macabere geschiedenis van het Derde Rijk een zeer opmerkelijke plaats inneemt. Het was oorspronkelijk opgezet als Altersghetto voor Duitse joden die in de eerste wereldoorlog onderscheiden waren. Bovendien kon het dienst doen als een soort propagandakamp bij inspectie door organisaties als het Internationale Rode kruis. Het was een kamp voor joden met bijzondere verdiensten. Er waren geen gaskamers, maar desondanks is het met de meeste joden die in Theresienstadt terecht kwamen slecht afgelopen.

Waarom Guthmann naar Theresienstadt werd overgebracht is niet bekend. Gezien zijn leeftijd (hij werd in 1903 geboren in Metz, dat toen nog Duits was) kon het niet zijn dat hij een veteraan was uit de eerste wereldoorlog. Mogelijk had hij familie in het neutrale buitenland of is hij gezien zijn werk voor de Joodse Raad en later bij de schoenenwerkplaats in Westerbork naar Theresienstadt gestuurd, als gunst. Bekend is dat de beruchte jodenjager SS-Obersturmbannführer Adolf Eichman zich daar persoonlijk voor heeft ingezet. [2]

Leo Guthmann bleef een paar maanden in Teresienstadt. In september of oktober werd hij overgebracht naar Auschwitz en vandaar kwam hij begin 1945 in Dachau terecht. Hij vertrok met een van de eerste dodenmarsen op 18 januari uit Auschwitz. Tijdens de vreselijke tocht waarbij de zwaar ondervoede en verzwakte gevangenen zo’n vijftig kilometer door de ijskoude sneeuw moesten ploeteren, kwam van de Nederlanders minstens tweederde om het leven. Vanaf Gleiwitz ging de tocht per trein via Gross Rosen verder naar Dachau.

Leo Guthmann was al gestorven toen de trein op 24 januari 1945 in het kamp arriveerde. Hij was 41 jaar.

Zijn vrouw en dochtertje waren op 3 oktober 1944 in Auschwitz om het leven gekomen.

Inhoud

Afbeeldingen

Appendix

Bronnen


  • Jack Didden en Maarten Swarts, Provinciestad in oorlogstijd (Drunen 1991), blz.97, 98-100-101-104-107.
  • Website Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland.

Voetnoten


  1. RIOD, Archief Westerbork, Interview Danckaert.
  2. Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel X, blz. 791-897 en 1166-1167.

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen